FNV: Zwembaden hebben het moeilijk, FNV komt met verbeterpunten

In veel plaatsen in Nederland hebben publiek toegankelijke zwembaden het lastig. De reden: zwemonderwijzers worden te weinig betaald en dreigen kopje onder te gaan. De FNV heeft daarom een inventarisatie gemaakt en doet in een speciaal witboek aanbevelingen voor verbeteringen. Het eerste exemplaar van het witboek wordt 8 september uitgereikt aan Maarten Poorter, burgemeester van de gemeente Dijk en Waard. Dat meldt FNV

Door oplopende personeelstekorten gaan er steeds meer zwembaden dicht. Het vak zal verdwijnen als er niet snel iets gebeurt. Het is nadelig voor zowel bezoekers, personeel als de zwemveiligheid van kinderen.

Zorgen om toekomst

De uitreiking wordt namens de FNV gedaan door zwemonderwijzeres Angela Lammers, samen met Minne Dolstra, directeur van zwembad Waardergolf in Heerhugowaard. Beiden willen betere lonen voor zwembadpersoneel in Nederland. Angela is een van de weinige zwemonderwijzers in Nederland die fulltime lesgeeft. Zij ziet de dat de sector worstelt en maakt zich zorgen over de toekomst hiervan. Angela staat ook op de voorkant van het witboek.

Verschillende cao’s

FVN-bestuurder Ingrid Koppelman stelt dat er meer personeel moet komen en dus ook dat er meer geld moet worden geïnvesteerd door gemeenten. “Om het helemaal ingewikkeld te maken zijn er binnen de zwembadsector ook nog eens drie verschillende cao’s met daarbij drie verschillende beloningsschalen. Zo kan het voorkomen dat je voor hetzelfde werk in de ene plaats meer verdient dan in een andere plaats. Dat maakt het moeilijk om personeel vast te houden.”

Salarissen

Koppelman doelt hiermee op het feit dat een zwembad-cao soms onder de  ‘gemeente cao’ valt. “Als je als werknemer onder de cao gemeenten valt dan heb je geluk. Want dat kan zo maar zo’n 15 procent meer inkomen betekenen.” Dat geldt voor werkzaamheden die hetzelfde zijn als die van hun collega’s, die vallen onder het ‘cao zwembad’. “Wij pleiten er daarom voor om alle lonen gelijk te trekken en dat er één cao komt voor de gele branche”, aldus Koppelman.

Petitie

Om gemeenten bewust te maken van dit feit wordt er onder meer het witboek aangeboden. De overhandiging van het eerste exemplaar is tevens de start van een estafettecampagne; op meerdere plaatsen wordt er aandacht gevraagd voor de situatie waarin zwemonderwijzers zich bevinden. Ook is er een petitie gestart die inmiddels al bijna 1.000 keer is ondertekend. “Wij hopen dat heel Nederland zich achter de zwembadonderwijzer schaart. We gaan naar aanleiding van de petitie en het witboek met elkaar in gesprek om te zorgen voor de best mogelijke arbeidsvoorwaarden. Angela en haar collega’s hebben dit echt nodig om het hoofd boven water te kunnen houden.”

De petitie staat hier.

Door: Nationale Onderwijsgids