Pensioenfonds voor onderwijs ABP kiest voor een duurzamere richting

Onderwijzers, politie en ambtenaren, ze hebben allemaal één ding gemeen en dat is dat ze zijn aangesloten bij pensioenfonds ABP. Gisteren maakte het fonds bekend dat ze in 2030 30 miljard euro in beleggingen wil steken. Beleggingen die de ABP-deelnemers voldoende pensioen opleveren, maar er is ook oog voor duurzaamheid en maatschappelijke thema’s. Dat meldt het AOb.

ABP wil met de aanpassingen in het beleid inspelen op klimaat en biodiversiteit. Topman Harmen van Wijnen ziet kansen om een maatschappelijke bijdrage te leveren. Dat kan door beleggingen in een betrouwbare energievoorziening en in betaalbare huurwoningen.

Duurzamere koers 

De ABP-deelnemers zijn het zelf ook eens met een duurzamere koers. 60 procent van hen gaf tijdens een peiling aan dat het ABP ‘impact’ moet maken in de energietransitie. Theo de Wit, gepensioneerd hbo-docent, zit in het Verantwoordingsorgaan van het ABP. Hij diende een initiatiefvoorstel in voor betaalbare woningen. “Ons viel de woningnood in de grote steden op voor mensen die werken in het onderwijs of bij de politie. Er moeten meer huizen komen en het bestuur geeft daar nu gehoor aan.”

Financieel rendement 

AOb-pensioenadviseur Roelf van de Ploeg legt uit dat 30 miljard een klein gedeelte is van de portefeuille. Wel is het fijn dat de achterban iets heeft aan deze beleggingen. “Behalve financieel rendement gebeurt er ook nog iets goeds.”  Maar spreiding blijft nodig. Want als de economie in Nederland opeens instort, dan gaat alles heel slecht en dat moeten we niet hebben.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk