FNV: ‘Hoog tijd voor toegankelijke kinderopvang voor iedereen’

Vakbond FNV is groot voorstander van het afschaffen van de kinderopvangtoeslag en invoering van directe betaling van de overheidsbijdrage aan de opvangorganisaties. De Tweede Kamer debatteert vandaag over de toekomst van het kinderopvangstelsel. Maar, waarschuwt de vakbond, dit mag geen ‘blanco cheque’  zijn. Het geld kan namelijk in de verkeerde handen terechtkomen. Dit meldt FNV.

Marktwerking is toegestaan in de kinderopvang en er is geen prijsplafond afgesproken. Er zijn dus opvangorganisaties met winstoogmerk. Soms zijn dit (buitenlandse) marktpartijen gefinancierd met private equity. “Om te voorkomen dat publiek geld straks rechtstreeks naar de winsten van aandeelhouders gaat, moet de overheid duidelijke voorwaarden stellen én transparantie eisen.” FNV vreest er namelijk voor dat organisaties hun uurtarief zullen verhogen. De overheid kan dan ook besluiten tot een verhoging van de kinderopvangvergoeding. “Onder aan de streep schieten ouders daar niks mee op.”

Te hoge kinderopvangkosten

Ouders halen steeds vaker hun kind van de opvang vanwege de hoge kosten. Zij willen wel meer werken, maar het loont vaak niet: doordat ze meer verdienen, moeten ze ook meer kinderopvangkosten betalen. FNV vindt het dus hoog tijd voor gratis kinderopvang. “Want vergeet niet, voor elke kinderopvangmedewerker kunnen zeven andere werkende ouders aan de slag.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky