Normal_rss_entry-59329

Bernard van Heck heeft de Christiaan Huygens Wetenschapsprijs gewonnen. Hij kreeg de prijs maandag van minister Bussemaker van Onderwijs. Van Hecks onderzoek, waarop hij in 2015 promoveerde aan de Universiteit Leiden, levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van een quantumcomputer.

Met een kwantumcomputer zijn grote hoeveelheden data te analyseren, wat van belang is voor algemeen wetenschappelijk onderzoek. Van Heck heeft een methode bedacht, 'Coulomb-assisted braiding. Die zorgt ervoor dat bepaalde deeltjes zich op commando kunnen vervlechten. De techniek kan bijdragen aan het ontwerpen van een zogenoemde Majorana-kwantumcomputer. Die methode heeft al veel interesse gekregen van internationale onderzoeksgroepen, meldt de organisatie van de prijsuitreiking.

Van Heck krijgt 10.000 euro, een oorkonde en een bronzen beeld. De Christiaan Huygens wetenschapsprijs gaat jaarlijks naar een veelbelovende onderzoeker die een vernieuwende bijdrage heeft geleverd aan de wetenschap. De prijs is uitgereikt op het Shell Generation Discover Festival, een meerdaags evenement, bedoeld om jongeren enthousiast te maken voor wetenschap en technologie.

De Huibregtsenprijs 2016 gaat naar Ronald Hanson van de TU Delft voor zijn onderzoek naar veilig surfen op het quantuminternet. De prijs, die bestaat uit 25.000 euro en een sculptuur van 'De Denker', gaat jaarlijks naar een onderzoeksproject dat "wetenschappelijk vernieuwend is en dat zicht biedt op een maatschappelijke toepassing''.

Door: ANP