Normal_tu_delft__2_

Op de zeventiende Avond van Wetenschap & Maatschappij, in de Ridderzaal in Den Haag, heeft prof. dr. R. Hanson de Huibregtsenprijs 2016 gekregen voor zijn onderzoeksproject ‘Veilig surfen op het kwantuminternet’. Ronald Hanson is Antoni van Leeuwenhoekhoogleraar bij QuTech en het Kavli Instituut van de TU Delft. Hij onderzoekt kwantumfysische processen en hun toepassing in bijvoorbeeld kwantumcomputers en een kwantuminternet. Dit meldt Avond van Wetenschap & Maatschappij.

De prijsuitreiking vond plaats op de zeventiende Avond van Wetenschap & Maatschappij, maandag 3 oktober 2016 in de Ridderzaal. Ronald Hanson ontving een cheque ter waarde van € 25.000 en een bronzen sculptuur van kunstenaar Wil van der Laan uit handen van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Bovendien krijgt Hanson een workshop aangeboden door het Lorentz Center in Leiden. De Huibregtsenprijs is in 2005 in het leven geroepen door het bestuur van de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij. De prijs wordt jaarlijks toegekend voor een recent wetenschappelijk onderzoeksproject dat innovatief is en van grote maatschappelijke relevantie. 
 
Voor de Huibregtsenprijs 2016 waren 23 projecten ingediend. Uit de inzendingen had de jury, onder voorzitterschap van KNAW-president José van Dijck, zes onderzoeksprojecten genomineerd. Tijdens de zeventiende Avond van Wetenschap & Maatschappij presenteerden 25 koppels van topwetenschappers stellingen en vragen over hun vakgebied, waarover de 300 genodigden vervolgens aan tafel met elkaar van gedachten wisselden. De Avond van Wetenschap & Maatschappij heeft als doel het maatschappelijk belang van wetenschap te onderstrepen door te laten zien waar en op welke manieren wetenschap en technologie toepassingen vinden in het leven van alledag. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids