Vlnr: KNAW-voorzitter José van Dijck, prof. dr. Jolanda de Vries en minister Bussemaker, foto: Roemer Overdiep

Op de achttiende Avond van Wetenschap & Maatschappij, gisterenavond in de Ridderzaal in Den Haag, heeft prof. dr. Jolanda de Vries de Huibregtsenprijs 2017 gekregen voor haar onderzoeksproject ‘Natuurlijke dendritische celvaccins’. Dit meldt W&M.

Jolanda de Vries is hoogleraar Translationele Tumorimmunologie aan de Radboud Universiteit en
Radboud UMC. Zij onderzoekt de rol van dendritische cellen in de afweer tegen kanker en is momenteel de enige ter wereld die studies met vaccins op basis van natuurlijke dendritische cellen bij patiënten met verschillende vormen van kanker uitvoert. Het grote voordeel van de door Jolanda de Vries ontwikkelde therapie is dat door het gehele lichaam tumorcellen worden aangevallen. Omdat het om lichaamseigen cellen gaat zijn er nauwelijks bijwerkingen. Opmerkelijk is dat De Vries haar onderzoek geheel op eigen kracht zonder de farmaceutische industrie bij de patiënt heeft gebracht. Dat de behandeling met natuurlijke dendritische celvaccins voorlopig uit de basisverzekering wordt vergoed, is ook uitzonderlijk. Het geeft aan hoe uniek en belangrijk dit werk is.

Jolanda de Vries ontving een cheque ter waarde van 25.000,- euro en een bronzen sculptuur van kunstenaar Wil van der Laan uit handen van demissionair minister Bussemaker van Onderwijs. Bovendien krijgt De Vries een workshop aangeboden door het Lorentz Center in Leiden.

De Huibregtsenprijs is in 2005 in het leven geroepen door het bestuur van de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij. De prijs wordt jaarlijks toegekend voor een recent wetenschappelijk onderzoeksproject dat innovatief is en van grote maatschappelijke relevantie. Voor de Huibregtsenprijs 2017 waren 30 projecten ingediend. Uit de inzendingen had de jury, onder voorzitterschap van KNAW-president José van Dijck, zes onderzoeksprojecten genomineerd.

Tijdens de Avond van Wetenschap & Maatschappij presenteerden 25 koppels van
topwetenschappers stellingen en vragen over hun vakgebied, waarover de 280 genodigden
vervolgens aan tafel met elkaar van gedachten wisselden. De Avond van Wetenschap & Maatschappij heeft als doel het maatschappelijk belang van wetenschap te onderstrepen door te laten zien waar en op welke manieren wetenschap en technologie toepassingen vinden in het leven van alledag. Meer informatie over de Avond van Wetenschap en Maatschappij en de Huibregtsenprijs 2017 is te vinden op de website van de organisatie http://www.avondwenm.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids