Christiaan Huygens Prijs

VOORBURG - Stephan Smeekes, postdoctoraal onderzoeker aan het Departement Kwantitatieve Economie van de Universiteit Maastricht, kreeg gisteren de Christiaan Huygens Wetenschapsprijs voor Actuariaat en Econometrie toegekend. Dat staat te lezen op de website van de KNAW.

Smeekes kreeg de prijs voor zijn werk op het gebied van eenheidswortels in enkelvoudige en meervoudige tijdreeksen. De jury vond dat zijn onderzoek "het wetenschapsveld van de econometrie een stap vooruit helpt." Met name de simulatie-experimenten die Smeekes uitvoerde illustreerden volgens de jury de doeltreffendheid van de ontworpen methodes.

Hans Schutte, directeur-generaal van Hoger Onderwijs, Beroepsonderwijs, Wetenschap en Emancipatie bij het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap overhandigde de prijs in de Oude Kerk in Voorburg. Klaas Knot, president van de Nederlandsche Bank, was er keynote speaker.

Smeekes werd gekozen uit een totaal van 17 inzendingen van Nederlandse onderzoeksscholen en universiteiten. Eervolle vermeldingen werden toegekend aan Bart Diris, René Haijema en Borus Jungbacker.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem