Integrated circuit of chip

Hoogleraar Bram Nauta van de Universiteit Twente is heeft de Simon Stevin Meester-prijs ontvangen. De prijs van technologiestichting STW is de grootste voor technisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Dit meldt Tubantia.

De STW kent Nauta de prijs toe om zijn baanbrekend onderzoek naar Integrated Circuits oftewel chips. Zijn ontwerpen worden vooral gebruikt voor het zend- en ontvangstgedeelte van mobiele apparaten. Door zijn uitvindingen zijn mobiele telefoons zuiniger geworden en is het signaal beter. Recent heeft hij belangrijk werk verricht in ruisonderdrukking bij mobiele antennes. Deze toepassing zal wellicht gebruikt worden voor de volgende generatie mobiele telefoons.

Aan de Simon Stevin Meester-titel hangt een geldbedrag van 500.000 euro die de hoogleraar mag inzetten voor verder wetenschappelijk onderzoek. Nauta was blij verrast met de toekenning: “De meeste wetenschappelijke prijzen gaan naar fundamenteel onderzoek. Omdat ik uitsluitend toepassingsgericht onderzoek doe, had ik voor mezelf de wetenschappelijke prijzen al afgeschreven. Ik zie het als een belangrijke erkenning dat ik deze prestigieuze prijs mag ontvangen.” Met het geld wil Nauta onderzoek doen naar onconventionele ideeën om draadloze communicatie nog verder te verbeteren. De prijs wordt op 2 oktober aan de hoogleraar uitgereikt.

© Nationale Onderwijsgids