Open Universiteit

Op 26 september 2019 is, tijdens de 35e diesviering van de Open Universiteit, de jaarlijkse OU Wetenschapsprijs uitgereikt. Dit jaar aan de onderzoeker van de Open Universiteit die zich onderscheidt door uitzonderlijke onderzoeksprestaties. De prijs ging naar prof. dr. Marjolein Caniëls, hoogleraar Organizational learning in the knowledge society bij de faculteit Management, Science & Technology. De prijs bestaat uit een beeldje, een oorkonde en een cheque van 7.500 euro, te besteden aan onderzoek. Dit meldt de Open Universiteit.

Naast Marjolein Caniëls waren er nog drie genomineerden voor de OU Wetenschapsprijs 2019: prof. dr. Jacques van Lankveld, hoogleraar Klinische psychologie, dr. Litska Strikwerda, universitair docent Metajuridica en prof. dr. Gemma Blok, hoogleraar Moderne geschiedenis.
 

Juryoordeel 

De jury, voorgezeten door rector magnificus prof. dr. Theo J. Bastiaens, heeft gelet op acht criteria, waaronder omvang en kwaliteit van de onderzoeksproductie, maatschappelijke relevantie en de betekenis van het werk voor de Open Universiteit als wetenschappelijke instelling. 
 
Volgens de jury behoort Marjolein Caniëls tot de hoogste regionen van haar wetenschapsgebied en kijkt ze ook ruim over de hekken ervan heen. Daardoor is ze in staat om ook op aanpalend terrein jonge onderzoekers te motiveren, te verbinden en tot vernieuwende prestaties te brengen. Haar onderzoek is maatschappelijk relevant, wervend op verschillende geldstromen, zorgt voor continuïteit in de onderzoeksprogrammering, en is medebepalend voor het onderzoekgezicht van de Open Universiteit. Ook legt ze de verbinding tussen vernieuwing van het onderwijs van de Open Universiteit en vernieuwing in het onderzoek. 
 

Over Marjolein Caniëls

Marjolein Caniëls (Venlo, 1971) promoveerde in 1999 aan de Universiteit Maastricht, waarna ze als universitair docent Economics and Statistics aan de slag ging aan de Technische Universiteit Eindhoven. In 2001 maakte ze de overstap naar de Open Universiteit waar ze achtereenvolgens universitair docent Supply Chain Management, hoofd onderzoek van de faculteit Managementwetenschappen en universitair hoofddocent was en sinds 2010 hoogleraar Organizational learning in the knowledge society. Ze heeft diverse prestigieuze onderwijs- en onderzoeksprojecten geleid. 
 

OU Wetenschapsprijs 2018

Vorig jaar werd de prijs uitgereikt aan dr. Roy Willems, onderzoeker bij de faculteit Psychologie en onderwijswetenschappen van de Open Universiteit, voor zijn proefschrift op het gebied van online gezondheidszorg.
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Open Universiteit