Week 32: Stint laat op zich wachten en zorgen om ventilatie in schoolgebouwen

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: toch geen leerplichtboete bij verzuim door thuisquarantaine, stint laat op zich wachten en zorgen om ventilatie in scholen.

Maandag: Toch geen leerplichtboete bij verzuim door thuisquarantaine na vakantie

Scholen hoeven toch geen melding te doen van ongeoorloofd verzuim wanneer een leerling afwezig is vanwege thuisquarantaine omdat hij of zij in een land met code oranje of rood op vakantie is geweest. Eerder moesten scholen in zo’n geval een leerplichtambtenaar inschakelen, omdat de thuisquarantaine geen geldig reden voor verzuim was. Dit zorgde echter voor opgetrokken wenkbrauwen in de Tweede Kamer. “Onlogisch”, noemde D66-Kamerlid Paul van Meenen het. PvdA’er Kirsten van den Hul vatte het zo samen: “Niemand wil dat kinderen een achterstand oplopen, maar bij ziekte missen ze ook wel eens school. Het zou van de gekke zijn als ouders massaal beboet worden omdat zij het overheidsadvies opvolgen. Quarantaine moet dan voorrang krijgen.”
 

Dinsdag: Reddingsbrigade: Kinderen moeten op school les krijgen in zeezwemmen

De afgelopen tijd is Nederland enkele malen opgeschrikt doordat kinderen en tieners verrast werden door de zee en verdronken. De reddingsbrigade wil daarom lessen op school in zeezwemmen, want dat is compleet anders dan zwemmen in een zwembad. "Je kan kinderen leren hoe om te gaan met plotselinge kou, met diepte, golfslag, stromingen en waterplanten.” 
 

Woensdag: Brancheorganisaties sturen minister brandbrief om Stint

In een brandbrief vragen BMK, BOinK en BK aan minister van Nieuwenhuizen om haast te maken met de terugkeer van de Stint. Onlangs besloot de minister om de toelating van een aangepaste versie van de Stint, de BSO Bus, uit te stellen. Ze wil wachten op een nieuwe methodiek om mogelijke risico's van voertuigen in het verkeer te inventariseren, maar die kan eind augustus waarschijnlijk pas worden toegepast. Door het uitstel worden deze kinderopvanglocaties "ernstig benadeeld", vinden de drie brancheorganisaties.
 

Donderdag: 'Als ventilatie niet op orde is, moeten scholen minder leerlingen toelaten'

Deskundigen adviseren scholen vanwege het coronavirus de ventilatiesystemen te controleren. Daniel Bonn, hoogleraar natuurkunde aan de UvA, deed onderzoek naar de mate waarin de kleine druppeltjes in de lucht blijven hangen en maakt zich zorgen over de volledige opening van middelbare scholen. "Als er ergens veel mensen bij elkaar komen, is dat wel op een middelbare school. Jongeren worden misschien minder ziek, maar ze kunnen wel ouderen besmetten.” Als de ventilatie niet op orde is, moeten scholen zelfs minder leerlingen toelaten, stellen de deskundigen.
 

Vrijdag: Persconferentie: introductieperiode voor studenten wordt flink versoberd

De introductieperiode waarin eerstejaarsstudenten kennismaken met hun universiteit of hogeschool wordt flink versoberd, maakte premier Mark Rutte gisteren bekend in een persconferentie. Studieverenigingen en studentensportverenigingen mogen alleen fysieke activiteiten organiseren voor zover deze nodig zijn voor de introductie van de studie of sport. Fysieke bijeenkomsten vinden plaats in kleine groepen, hebben een eindtijd van uiterlijk 22.00 uur en er wordt geen alcohol gedronken. De leiding van de betrokken onderwijsinstelling en de voorzitter van de veiligheidsregio moeten toestemming geven voor de activiteiten. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids