Reddingsbrigade: Kinderen moeten op school les krijgen in zeezwemmen

De afgelopen tijd is Nederland enkele malen opgeschrikt doordat kinderen en tieners verrast werden door de zee en verdronken. De reddingsbrigade wil daarom lessen op school in zeezwemmen: "Er zijn al grote campagnes rondom veilig verkeer. Waarom niet over zeezwemmen in een waterrijk land als Nederland?" Dit meldt EenVandaag.

Volgens de reddingsbrigade neemt de zwemvaardigheid van Nederlandse kinderen steeds meer af. Directeur Koen Breedveld wijt dit onder andere aan een verminderde motoriek doordat kinderen minder buitenspelen dan vroeger. Daarnaast stellen de meeste ouders zich tevreden met het behalen van een zwemdiploma A door hun kind. Hierdoor leren ze alleen de basisvaardigheden van het zwemmen.
 
Breedveld zou graag zien dat er aandacht komt op scholen over zwemmen in de zee. Want dat is compleet anders dan zwemmen in een zwembad, zegt hij. "Je kan kinderen leren hoe om te gaan met plotselinge kou, met diepte, golfslag, stromingen en waterplanten", legt Breedveld uit. Het verbaast hem dat deze lessen er nog niet zijn. 
 
De afgelopen jaren nam het aantal keer dat de reddingsbrigade moest ingrijpen flink toe. In 2017 moest de brigade nog 5500 keer uitrukken, vorig jaar was dit ruim 9000 keer. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids