Toch geen leerplichtboete bij verzuim door thuisquarantaine na vakantie

Scholen hoeven toch geen melding te doen van ongeoorloofd verzuim wanneer een leerling afwezig is vanwege thuisquarantaine omdat hij of zij in een land met code oranje of rood op vakantie is geweest. Eerder moesten scholen in zo’n geval een leerplichtambtenaar inschakelen, omdat de thuisquarantaine geen geldig reden voor verzuim was. Dit meldt de VO-raad.

Dat de overheid aan de ene kant een quarantaine adviseert en aan de andere kant oproept geen schooldag te missen zorgde voor opgetrokken wenkbrauwen in de Tweede Kamer. “Onlogisch”, noemde D66-Kamerlid Paul van Meenen het. PvdA’er Kirsten van den Hul vatte het zo samen: “Niemand wil dat kinderen een achterstand oplopen, maar bij ziekte missen ze ook wel eens school. Het zou van de gekke zijn als ouders massaal beboet worden omdat zij het overheidsadvies opvolgen. Quarantaine moet dan voorrang krijgen.”
 
Scholen worden nu opgeroepen om zoveel als mogelijk in overleg te treden met ouders en leerlingen over mogelijkheden om vanuit de thuisquarantainesituatie afstandsonderwijs mogelijk te maken in een dergelijke situatie.
 
Voor docenten en onderwijsondersteunend personeel blijft het beleid ongewijzigd. Als zij naar oranje of rode landen op vakantie gaan, is het hun eigen verantwoordelijkheid om 14 dagen voor het begin van de school terug te zijn. Quarantaine na een vakantie in gebieden waarvan afgeraden wordt om er op vakantie te gaan is geen geldige reden voor verzuim en kan effect hebben op het recht op loondoorbetaling. Als de medewerker (tijdens de quarantaineperiode) thuis werkt is er geen reden om het loon niet door te betalen. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids