Brancheorganisaties sturen minister brandbrief om Stint

De brancheorganisaties voor kinderopvang zijn zeer teleurgesteld dat de terugkeer van de Stint langer op zich laat wachten. In een brandbrief vragen BMK, BOinK en BK aan minister van Nieuwenhuizen om haast te maken. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Onlangs besloot de minister om de toelating van een aangepaste versie van de Stint, de BSO Bus, uit te stellen. Ze wil wachten op een nieuwe methodiek om mogelijke risico's van voertuigen in het verkeer te inventariseren. Aan die methodiek wordt nu gewerkt door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Deze nieuwe methodiek kan eind augustus waarschijnlijk pas worden toegepast. Alleen dan kan een nieuw stintontwerp opnieuw worden getest. Het nieuwe exemplaar dat dan op veiligheid wordt getoetst, heeft onder meer gordels en een beschermende stalen beugel.

Minister Van Nieuwenhuizen had echter toegezegd dat zij vóór 1 september of  zo spoedig mogelijk na die datum zou beslissen over de toelating van de nieuwe Stint. Met die belofte in het achterhoofd hebben veel kinderdagverblijven al aanbetalingen gedaan voor de BSO Bus. Door het uitstel worden deze kinderopvanglocaties "ernstig benadeeld", vinden de drie brancheorganisaties.

Ook nemen de organisaties het de minister kwalijk dat het aanvraagproces niet in de openbaarheid plaatsvindt. De minister neemt zo voor de branche ingrijpende besluiten, zonder dat de sector zicht heeft op de processen en afwegingen. 

Door: Nationale Onderwijsgids