Normal_kunst_kind_schilderen_verf_kwast_hand

De Akademie van Kunsten van de KNAW wil de praktijk van de kunst naar middelbare scholen brengen. Kunstenaars op allerlei vlak moeten de scholieren laten kennismaken met hun vakgebied. Dit meldt de Akademie van Kunsten.

De waarde van kunst en cultuur in de samenleving staat al lange tijd ter discussie. De Akademie van Kunsten vindt verbeeldingskracht van levensbelang. Daarom willen zij de Culturele Dienstplicht gaan invoeren: hierbij moet elke veertienjarige een keer in zijn leven in contact komen met mensen die kunst maken. Deze mensen – leden van de AvK – gaan één keer per jaar één dagdeel hun praktijk naar middelbare scholen brengen en delen hun werk, hun werkwijze, en hun fascinaties en interesses. 
 
Het eerste jaar start als pilot met aan het einde van het jaar een evaluatie onder de scholieren die meegedaan hebben. De AvK hoopt dat uiteindelijk elke kunstenaar een dagdeel zijn werk wil delen met een school. Ook hoopt de Akademie dat de overheid het initiatief oppakt en er budget en organisatie aan verbindt, zodat het onderdeel van het curriculum zal worden.
 
Middelbare scholen kunnen zich aanmelden via avk@knaw.nl. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids