Normal_letters__taal__alfabetisering__schrijven__lezen

Op 19 november houden bekende dichters, docenten en hoogleraren een pleidooi voor Plusprogramma’s Nederlands in het voortgezet onderwijs. Zulke programma’s bestaan namelijk niet of nauwelijks. Misschien is dit wel een van de redenen waarom er ook steeds minder studenten Nederlands zijn. Dit meldt de Akademie van Kunsten.

In het voortgezet onderwijs bestaan verschillende plusprogramma’s voor leerlingen met meer dan gemiddelde interesse voor een bepaald schoolvak. Vooral op bèta-gebied kunnen leerlingen kiezen uit een groot aanbod aan plusprogramma’s', die vaak ook nog uitmonden in wedstrijden en toernooien. Bij moderne talen kunnen leerlingen kiezen voor verdieping in een vreemde taal en cultuur en een verblijf in het buitenland. 
 
Het schoolvak Nederlands blijft daarin achter, terwijl; leerlingen zelf aangeven dat ze van alles naast en bovenop het huidige schoolvak Nederlands zouden willen doen, zoals zelf schrijven, literatuur lezen en onderzoek doen. Bovendien is het Nederlands in vele vakgebieden en beroepen van cruciaal belang is. 
 
Daarom wordt er op 19 november een discussieavond georganiseerd over de vraag hoe een plusprogramma Nederlands eruit kan zien. De avond is bedoeld voor vakdocenten Nederlands, leerlingen, wetenschappers, beleidsmakers, journalisten, uitgevers, bestuurders en creatieve denkers die het schoolvak Nederlands willen helpen verrijken. Onder andere Anne Vegter, Maria Barnas, Micha Hamel, Lotte Jensen en Marc van Oostendorp zijn sprekers.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids