Normal_knaw

De Colombiaanse kunstenaar Ana María Gómez López wordt de nieuwe artist-in-residence bij het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW). Zij gaat zich richten op een bijna verloren traditie in de wetenschap: het zelf-experiment. Dit meldt Akademie van Kunsten.

Een zaadje van een begonia in je eigen traanbuis implementeren, om te zien of het zal ontkiemen. Een stuk van je aderen vervangen door siliconen buisjes en naalden, om erachter te komen of je een kunstmatige bloedsomloop kunt bouwen. Proberen of je een onmisbaar deel van je lichaam, toch kunt begraven. Het zijn experimenten van kunstenaar Ana María Gómez López, die daarmee de grenzen tussen haar eigen lichaam en de buitenwereld onderzoekt.
 
"Experimenteren op je eigen lichaam is in de wetenschap in onbruik geraakt," zegt Gómez López. "Daarmee hebben we het kind met het badwater weggegooid. Belangrijke ontdekkingen zouden niet zijn gedaan als wetenschappers en artsen hun ideeën niet eerst op zichzelf hadden uitgeprobeerd. Bovendien is het in een tijd waarin de grenzen tussen biologie en technologie steeds meer vervagen, belangrijk om te ervaren wat een ingreep met je lichaam doet."
 
Tijdens haar verblijf aan het NIAS-KNAW zal Gómez López het zelf-experiment als verbindend element tussen (medische) wetenschap en kunsten onderzoeken. Daarnaast zal ze in een open forum wetenschappers en kunstenaars vanuit verschillende disciplines samenbrengen om tot een publicatie over zelf-experiment en zogeheten embodied research te komen.
 
De Artist in Residence-beurs wordt verstrekt door NIAS en de Akademie van Kunsten, die hiermee de interactie tussen kunst en wetenschap willen bevorderen. Eerdere winnaars waren Jan Rosseel, Arne Hendriks, Urok Shirhan en Arnold Hoogerwerf. NIAS en Akademie van Kunsten behoren tot de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids