Schoolleiders heroverwegen openingsdatum scholen om nieuwe coronavariant

Bij CNV Onderwijs komen signalen binnen van onrust over de consequenties van de nieuw opgedoken Covidvarianten voor de veiligheid van leerlingen en personeel van scholen. Ook de AOb signaleert veel bezorgdheid onder onderwijspersoneel, temeer nu sommige scholen of klassen weer opengaan. Dit melden CNV Onderwijs en de AOb.

Nederland wordt nu onder andere geconfronteerd met de Britse Covid-19 variant. Deze lijkt niet tot zwaardere symptomen bij patiënten te leiden. Wel wordt duidelijk dat deze variant meer besmettingen in kortere tijd veroorzaakt. CNV Onderwijs heeft een meldpunt ‘veilig werken’ met telefonische ondersteuning beschikbaar voor onderwijspersoneel met behoefte aan steun en advies over veilig werken op scholen in de coronacrisis.
 
Vooralsnog zijn de scholen gesloten tot en met 17 januari. De scholen en kinderopvang zijn alleen open voor kwetsbare kinderen en voor opvang van kinderen met een ouder met een cruciaal beroep. De uitzonderingen rond noodopvang, examenklassen, toetsen in de voorexamenklassen, praktijkgerichte vakken en kwetsbare kinderen blijven daarbij gehandhaafd.
 
Ook de AOb signaleert dat de bezorgdheid onder het onderwijspersoneel oploopt doordat sommige groepen leerlingen in het voortgezet onderwijs vanaf maandag 4 januari toch ‘gewoon’ op school worden ontvangen en een flink aantal basisscholen hun achtstegroepers vanaf maandag willen lesgeven op school. In combinatie met de nieuwe coronavariant, zorgt dit voor veel onrust.
 
Door: Nationale Onderwijsgids