Hoe bereid je leraren voor op de Week van de Lentekriebels?

Scholen krijgen tijdens de Week van de Lentekriebels de juiste handvatten om een goed begin te maken met lessen over relationele en seksuele vorming. Maar vorig jaar kwam de Week erg slecht in het nieuws. Hoe kunnen scholen zich hier samen met de ouders goed op voorbereiden? De PO-Raad komt met tips. 

Dit jaar gaat de Week van de Lentekriebels van start op 4 maart. De week is een jaarlijks actie van Rutgers en de verschillende GGD’en. Op een aantal scholen ontstond er vorig jaar veel onrust rondom de Week. Er werd allerlei onjuiste informatie verspreid via onder andere social media. Daardoor werden er medewerkers van Rutgers bedreigd en stuurden ouders ‘nare berichten’ naar de GGD.

Tijdig informeren

Met de juiste voorbereiding kan je deze onrust bij ouders wegnemen. Leraren kunnen ouders op tijd informeren door middel van een brief over deze speciale week. Een informatieavond op school voor ongeruste ouders kan ook helpen om wat meer inzicht te krijgen over de actieweek.

Online sessie voor schoolleiders 

De Gezonde School organiseert op dinsdag 6 februari een gratis online sessie voor schoolleiders. Van 14.00 uur tot 16.00 uur worden schoolleiders voorbereid op de Week van de Lentekriebels. Ze krijgen antwoorden op vragen als ‘Wat vraagt een goede voorbereiding van jou als schoolleider of van je leerkrachten?’ en ‘Hoe ga je om met lastige vragen of met weerstand tijdens een gesprek?'.

Scholen mogen ouders, naar aanleiding van vragen, ook wijzen op informatie van Seksueleopvoeding en Ouders & Onderwijs.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk