Medewerkers Rutgers bedreigd na ophef Week van de Lentekriebels

Onder ouders  is er een grote onrust ontstaan over de Week van de Lentekriebels. Dat komt voornamelijk vanwege uit de context gehaald lesmateriaal en valse berichtgeving. Werknemers van expertisecentrum seksualiteit Rutgers worden zelfs online bedreigd. De politie heeft al aangegeven de sociale media in de gaten te houden. Dat meldt RTL Nieuws. 

Het expertisecentrum krijgt elk jaar wel vragen van ouders, maar dit jaar merkt Rutgers wel heel veel discussie online. 

Nepnieuws en desinformatie 

Het stoort programmamanager Seksuele Vorming Luc Lauwers vooral dat er veel nepnieuws en desinformatie wordt verspreid. Als voorbeeld: kinderen van vier jaar zouden les gehad hebben in pijpen. Ook worden er boekjes verspreid met afbeeldingen die niet door Rutgers zijn ontwikkeld. Deze afbeeldingen komen ook helemaal niet in het lesmateriaal voor. Volgens Lauwers is de desinformatie online een eigen leven gaan leiden.

Video werd uit zijn verband getrokken 

Lauwers benadrukt dat Rutgers voor de volle honderd procent achter de Week van de Lentekriebels en het lesmateriaal staat. Ze hebben wel een video offline gehaald, maar dat komt omdat de video online uit zijn verband werd gehaald. “De video is bedoeld om ouders te inspireren en te ondersteunen bij het voeren van gesprekken met hun kind, niet voor andere organisaties of politieke partijen om voor eigen gewin mee aan de haal te gaan”, zegt Lauwers. 

Ook positieve reacties 

Lauwers benadrukt dat er elk jaar heel veel positieve reacties binnenkomen op de Week van de Lentekriebels. Van scholen, docenten, ouders en kinderen. Ook dit jaar. 

Scholen worden door het expertisecentrum seksualiteit en de GGD’s geadviseerd om ruim voordat de Week van de Lentekriebels begint ouders te informeren over het programma van die week. De vragen van ouders kunnen dan op tijd beantwoord worden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk