Normal_kaars__lichtje__lampje

Iedere vrijdag sluiten wij de werkweek af met een overzicht waarin we kort terugblikken op de vijf meest opvallende nieuwsitems van de afgelopen week:

16-jarige leerlinge Designcollege doodgeschoten bij school

Deze week domineerden de trieste berichten over de dood van een 16-jarige leerlinge van het Designcollege in Rotterdam ons nieuws. Ze werd bij haar school doodgeschoten door een 31-jarige man die haar al langere tijd bleek te stalken en ook al eens had mishandeld. Burgemeester Aboutaleb kwam naar de school om de leerlingen en docenten te steunen. Een herdenking voor het meisje op het plein voor de Mevlana Moskee werd door honderden mensen bezocht.
 

Nominaties bekend voor Leraar van het Jaar-verkiezing

Het was een lastige klus. Toch is de jury – bestaande uit leraren - unaniem in de keuze van de top 3 die doorgaat naar de volgende ronde. De winnaar wordt bekendgemaakt op 26 januari, de slotdag van de NOT 2019.
 

André Kuipers gaat op tournee langs scholen

Met een speciale bus reist André Kuipers de komende tijd langs scholen. Kinderen nemen plaats, zetten een virtual reality-bril op en zijn eventjes zelf astronauten. Ze bekijken de aarde vanaf honderden kilometers hoogte. Dat geeft ze hopelijk een nieuw beeld van onze planeet, de schoonheid en de kwetsbaarheid ervan, is de gedachte erachter.
 

Voorvechter speciaal onderwijs benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Jan Gerrit Brandsma, voorvechter voor het speciaal onderwijs, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Brandsma zette zich gedurende zijn loopbaan, onder andere als onderwijzer, docent, directeur lerarenopleidingen, bestuurder en uitgever Tijdschrift voor Orthopedagogiek in voor de verbetering van het onderwijs aan kinderen met specifieke onderwijsbehoeften. Voor al zijn belangrijke werk werd hij benoemt tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
 

Docent HvA verkoopt ‘lachgaskerstballen’ om jongeren te wijzen op gevaren

Docent Jochen Riester van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) roept jongeren die lachgas gebruiken op om lege lachgaspatronen op te ruimen en om te toveren tot kerstballen. Deze kerstballen wil hij verkopen om jongeren voor te kunnen lichten over de gevolgen van lachgas op de hersenen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids