Normal_20181218_officier_in_orde_van_oranje-nassau_brandsma

Jan Gerrit Brandsma, voorvechter voor het speciaal onderwijs, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Brandsma zette zich gedurende zijn loopbaan, onder andere als onderwijzer, docent, directeur lerarenopleidingen, bestuurder en uitgever Tijdschrift voor Orthopedagogiek in voor de verbetering van het onderwijs aan kinderen met specifieke onderwijsbehoeften. Dit meldt gemeente Oldebroek.

Hij is altijd bezig geweest met het zoeken en uitwerken van kansen om door het opleiden van leraren het speciaal onderwijs te verbeteren en te versterken. Het voor Europa unieke Instituut voor Gebaren, Taal en Dovenstudies van de Hogeschool Utrecht is op zijn initiatief opgericht. Dat geldt ook voor de opleiding Ecologische Pedagogiek.

Seminarium voor Orthopedagogiek

Brandsma heeft het Seminarium voor Orthopedagogiek, een masteropleiding binnen de Hogeschool Utrecht die zich richt op het opleiden van leraren voor het speciaal onderwijs, groot gemaakt door zijn deskundigheid en kennis, zijn ervaring als leraar in het speciaal onderwijs en zijn creativiteit. In de periode dat hij directeur was groeide het instituut van 900 studenten naar 3400 studenten. Studenten leerden hoe op een passende manier om te gaan met en les te geven aan de groep leerlingen die speciale zorg nodig hebben. Brandsma speelde zo een belangrijke rol in het verder professionaliseren van leraren in het speciaal onderwijs en daarmee het versterken van de kwaliteit van het speciaal onderwijs.

Advies Tweede Kamer

Brandsma stelde zijn kennis en ervaring breed beschikbaar. Zo was hij onder andere lid van de adviesgroep Speciaal Onderwijs van de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Op die manier heeft hij ook in de politiek de belangen van de leerling met specifieke behoeften behartigd.

Promotie-onderzoek

Direct na zijn pensionering in 2014 is Brandsma gestart met het voorbereiden van zijn promotie-onderzoek naar het ontstaan van speciaal onderwijs aan kinderen met een complexe hulpvraag. In zijn onderzoek besteedt hij speciaal aandacht aan personen die een pioniersrol hebben vervuld bij het vormgeven aan onderwijs voor kinderen in kwetsbare en achtergestelde situaties. Naar verwachting wordt dit onderzoek komend jaar afgerond met een promotie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Tijdens een vergadering van het Hermen J. Jacobsfonds, een stichting met als doel het stimuleren en ondersteunen van ontwikkelingen voor de kwaliteitsverhoging van het (voortgezet) speciaal onderwijs in Nederland, verraste men Brandsma met de uitreiking. In Amersfoort mocht waarnemend burgemeester Janneke Snijder-Hazelhoff van de gemeente Oldebroek hem de versierselen opspelden die horen bij de benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids