Week 40: Minuut stilte op Universiteit, les in empathie en Leerkracht van het Jaar

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Nieuw cao-akkoord voor primair onderwijs ondertekend

De leden van de Academie & Vakvereniging Schoolleiders (AVS) en de andere vakbonden hebben ingestemd met het onderhandelaarsakkoord dat op 12 september jl. was gesloten. 

Dinsdag: Week na overlijden neergeschoten docent een minuut stilte

Op de gehele Erasmus Universiteit is deze week een week van rouw. Er ligt een condoleanceregister op Campus Woudestein en bij het Erasmus MC. Donderdag wordt er op de hele universiteit een minuut stilte gehouden uit respect voor de slachtoffers van vorige week. Toen schoot een geneeskundestudent drie mensen dood.

Woensdag: Les in empathie op Nederlandse scholen is overgewaaid uit Denemarken

Denemarken geeft tegenwoordig empathie als vak op school, maar ook in Nederland beginnen steeds meer onderwijsinstellingen hiermee. Kinderen leren een beetje meer aan een ander te denken of in iemand anders te verplaatsen.

Donderdag: Nieuwe basisschooldocent staat niet alleen voor de klas, maar geeft ook gymles

De HAN in Nijmegen heeft als eerste in Nederland een groep afgestudeerde studenten aan een opleiding tot basisschooldocent en volwaardig gymdocent.

Vrijdag: Leerkrachten van het Jaar bekendgemaakt tijdens Dag van de Leraar

Magda Pattiiha (so) en Cora Posthumus (po) zijn uitgeroepen tot Leraren van het Jaar 2023. De winnaars werden gisteren, op de Dag van de Leraar bekendgemaakt door Mariëlle Paul. Demissionair minister van Onderwijs. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk