Week 42: Doorstroomtoets, gezondheidsadvies en angstcultuur KiWi

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Studenten Vindicat lopen Marathon van Amsterdam voor het KWF 

Studenten van Vindicat hebben zich de afgelopen maanden volop ingezet voor KWF Kankerbestrijding. De studenten hebben via sponsoren zoveel mogelijk geld opgehaald en als tegenprestatie liepen ze afgelopen zondag de marathon van Amsterdam

Dinsdag: Ruimere afnameperiode doorstroomtoets in de wet vastgelegd

Onderwijsminister Mariëlle Paul gaat de afnameperiode van de doorstroomtoets in groep acht voor de wet op zo’n manier aanpassen, dat deze niet meer hoeft te botsen met belangrijke culturele tradities. Dat geeft Paul aan als antwoord op Kamervragen.

Woensdag: Artsen maken zich zorgen over influencers die gezondheidsadviezen verspreiden

Artsen maken zich zorgen over het grote aantal influencers en BN’ers dat gezondheidsadviezen verspreidt. De verschillende influencers raden op sociale media aan om geen zonnebrillen meer te dragen of ze stellen natuurlijke anticonceptie centraal. 

Donderdag: Niet alle middelbare scholen zijn bekend met de 50 procent regel

Nog niet alle middelbare scholen weten dat de 50 procent regel bestaat. Deze regel maakt het mogelijk om leerlingen uit te besteden voor een of meerdere vakken. Denk daarbij aan vakken als Grieks en Latijn. Onderwijsminister Mariëlle Paul wil daarom deze regel nog meer onder de aandacht brengen. 

Vrijdag: Medewerkers met burn-out thuis door angstcultuur bij kinderopvang KiWi

Dertig medewerkers van kinderopvangorganisatie KiWi hebben deze week tijdens een informatieavond laten weten zich onveilig te voelen. Ze spreken van een aanhoudende angstcultuur bij de organisatie met 21 vestigingen in Oost-Groningen. Begin oktober sloot de kinderopvanglocatie in Scheemda, omdat vier van de zes medewerkers ziek thuis zaten. Reden: intimidatie door de directeur. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk