Medewerkers met burn-out thuis door angstcultuur bij kinderopvang KiWi

Dertig medewerkers van kinderopvangorganisatie KiWi hebben deze week tijdens een informatieavond laten weten zich onveilig te voelen. Ze spreken van een aanhoudende angstcultuur bij de organisatie met 21 vestigingen in Oost-Groningen. Begin oktober sloot de kinderopvanglocatie in Scheemda, omdat vier van de zes medewerkers ziek thuis zaten. Reden: intimidatie door de directeur. Dit meldt RTV Noord. 

Voormalig medewerkers van verschillende vestigingen spreken van een angstcultuur dankzij de cultuur. Op haar beurt beschuldigt de directeur medewerkers van intimidatie van collega’s en ouders. Ze zet hen onder druk om dit toe te geven. Meldingen van ziekte accepteert ze niet en worden zelfs beantwoord met mogelijke sancties en waarschuwingen.

Angstcultuur

Vakbond FNV zat de bijeenkomst deze week voor en zegt te zijn geschrokken van de verhalen. “Het valt me op dat medewerkers van verschillende locaties, die elkaar niet persoonlijk kennen, identieke verhalen over een negatieve sfeer en intimidatie vertellen. Dat geeft de indruk dat het niet om incidenten maar om een cultuur gaat.”

Ouders zijn zeer ontevreden over de gang van zaken en voelen zich aan de kant gezet. Ze vragen zich af waarom ze niet wisten wat er speelde bij het personeel en zijn bang dat hun kind daardoor in gevaar is geweest.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky