Leerlingen basisschool

LELYSTAD - Lelystad staat voor een grote opgave om de kwaliteit van zorg op niveau te houden als de jeugdzorg overgaat naar de gemeente. Zij is echter nu al verantwoordelijk voor de preventieve jeugdzorg. Deze zorg komt samen in het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Onlangs werd gedeputeerde Marc Witteman van de provincie Flevoland door deelnemers van het CJG geïnformeerd over de manier waarom gezinnen en kinderen bij hun problemen worden geholpen en over de rol die andere organisaties hierbij spelen.

De Lelystadse wethouder Meta Jacobs, verantwoordelijk voor de lokale jeugdzorg, ontving de gedeputeerde in de openbare basisschool de Vuurtoren in de stad. Schooldirecteur Werner Nijdam legde uit hoe belangrijk het samenwerkingsverband CJG voor de school is.

Zorgen rondom sommige kinderen kunnen nu bij hulpverleners neergelegd worden. De interne begeleider van de school heeft hierover directe contacten met de consulent van het CJG. De school kan zich daardoor concentreren op het onderwijs, in de wetenschap dat kinderen met problemen geholpen worden.

De conclusie van het werkbezoek was dat het CJG op koers ligt in haar voorbereidingen op de decentralisatie van de jeugdzorg, die vanaf 2015 onder verantwoordelijkheid zal vallen van de gemeente.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn Keitz