Nationale Onderwijsgids

NOG Onderwijsnieuws

Normal_hacker-3342696_1920

Scholen moeten hack of ransomeware-aanval gaan melden via meldplicht


Demissionair onderwijsminister Arie Slob heeft in een debat met de Vaste Kamercommissie OCW aangekondigd dat er een plicht voor scholen en onderwijsinstellingen komt om een hack of aanval met ransomware te melden. Dit meldt VOS/ABB.

Normal_rolstoel_beperking_wajong_pgb_handicap

Internationale Dag voor Mensen met een Beperking, nog lang niet gelijkwaardig


Op 3 december is het de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking, een dag om extra stil te staan bij twee miljoen mensen in Nederland met een handicap. Mee kunnen doen op alle gebieden van het leven, is voor hen nog steeds niet vanzelfsprekend. Dit meldt Ieder(in).

Normal_sugar-3119424_1280

Speculaastaarten bakkersopleiding Alfa-college gaan met ambulances het land in


Het Alfa-college in Hoogeveen deelt gevulde speculaastaarten uit aan ambulancechauffeurs. De studenten van de bakkersopleiding hebben zo’n 525 taarten gebakken. Vorig jaar reikten ze kerststollen uit en ook daar waren de ambulancechauffeurs ontzettend blij mee. Dit meldt de Hoogeveensche Courant. 

Normal_alcohol__sterke_drank

Alcoholreclames op televisie flink gedaald, bereikbaarheid minderjarigen omlaag


Minderjarigen in de leeftijd van 12-17 jaar zien in vergelijking met 18 jaar geleden zo’n 83 procent minder alcoholreclame op televisie. Bij de leeftijdsgroep 6-11 jaar is dat zelfs gedaald met 86 procent. Er zijn in 2020 14 alcoholreclames op televisie geweest die door meer dan 100.000 minderjarigen bekeken zijn. Dit komt neer op 0,0003 procent...

Normal_taxi_-_vervoer

Leerlingenvervoer ondermaats, gemeente Raalte dreigt contract op te zeggen


De gemeente Raalte is helemaal klaar met het leerlingenvervoer. Er zijn geen vaste chauffeurs, ze komen vaak te laat, de communicatie is slecht, de telefooncentrale is slecht bereikbaar en klachten worden niet goed afgehandeld. Voor 16 december moet het leerlingenvervoer, uitgevoerd door Willemsen- de Koning, flink verbeterd zijn anders dreigt d...

Normal_leidster__kinderopvang__kov__opvang__kinderen

Kinderopvang in Zwolle vraagt kinderen thuis te blijven tussen kerst en oudjaar


Kinderopvang Doomijn in Zwolle heeft aan ouders gevraagd hun kinderen in de week tussen kerst en oud en nieuw niet naar de opvang te brengen. Op die manier hoopt de organisatie dat het persoon ook een beetje rust krijgt. Dit meldt RTV Oost.

Normal_rss_entry-309271

Misdragingen politiestudenten erger, informatie lekken uit politiesystemen


De misdragingen van politiestudenten die de fout in gaan worden ernstiger. Zo is de afgelopen jaren vaker sprake van studenten die informatie lekken of informatie uit politiesystemen voor privédoeleinden gebruiken. Dat meldt de politie na onderzoek door de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK), dat plaatsvond in opdracht van de korp...

Normal_flood-1923196_1920

Klimaatadaptatie van Nederlandse huishoudens internationaal vergeleken


Het klimaat verandert, niet alleen in Nederland, maar ook ver daarbuiten. De VN-klimaatconferentie in Glasgow in 2021 had een duidelijke boodschap: klimaatadaptatie wordt van iedereen gevraagd, van overheden en individuen over de gehele wereld. Onderzoekers van de TU Delft en de Universiteit Twente bestudeerden de beweegredenen van wat mensen in...

Normal_rss_entry-309218

Vaccinatie van jonge kinderen goed idee? Gezondheidsraad komt met advies


De Gezondheidsraad komt mogelijk vrijdag met een advies over het vaccineren van kinderen van 5 tot en met 11 jaar tegen corona. Een woordvoerder liet donderdag namens de raad weten "hard ons best" te doen om vrijdag een advies uit te brengen.

Logo_onderwijsraad_logo_nieuw

Onderwijsraad wil dat mbo-scholen meer klaarstaan voor leerlingen met beperking


Met ‘Steeds inclusiever’ geeft de Onderwijsraad een perspectief hoe het onderwijs op langere termijn inclusiever kan worden voor leerlingen en studenten met een beperking. Zodat stapsgewijs steeds meer scholen en mbo-instellingen klaarstaan voor leerlingen en studenten met een beperking. Het advies ‘Steeds inclusiever’ is een advies van de Onder...

Normal_schoolplein__plein__pauze

Tilburg wil meer groene schoolpleinen, basisschool De Wegwijzer heeft er nu één


Woensdag 24 november opende wethouder Oscar Dusschooten het groene schoolplein van basisschool De Wegwijzer in de Reeshof. Deze school kreeg de 50e subsidie van de Provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg om het schoolplein te vergroenen. Dit meldt de gemeente Tilburg. 

Normal_kinderen_rennen_naar_school

Kinderen van Afghaanse vluchtelingen uit Zoutkamp kunnen eindelijk naar school


De gemeente Het Hogeland heeft passend onderwijs geregeld voor de leerplichtige kinderen van de Afghaanse vluchtelingen. Zij zitten allemaal sinds november in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

Normal_normal_tekening_laurens_van_der_graaff

Terugblik op zevende Laurens van der Graafflezing


Op het Geert Groote College in Amsterdam verzorgde Ton Bruining, netwerkpartner van KPC Groep,  onlangs de zevende Laurens van der Graafflezing, vernoemd naar de bevlogen docent Nederlands die bij de crash van MH17 om het leven kwam. (tekening gemaakt door Erika Nováková, leerling van het Geert Groote College).  

Normal_ouders_en_onderwijs

Stichting Ouders en Onderwijs gaat zich inzetten voor ouders van mbo-studenten


De Stichting Ouders & Onderwijs gaat zich voortaan ook inzetten voor ouders van mbo-studenten. De stichting helpt ouders van schoolgaande kinderen en jongeren door hen te informeren en adviseren over alles wat met onderwijs te maken heeft. Ouders & Onderwijs is al een tijdje actief in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs, maar ...

Normal_alcarta

'Alcarta' nieuwe editie van de jongste atlas van Nederland


ThiemeMeulenhoff heeft een nieuwe editie van Alcarta, de jongste atlas van Nederland, uitgebracht. Een atlas met nieuwe en geactualiseerde kaarten en – dat is uniek in het onderwijs – volledig geïntegreerd in het lesmateriaal voor aardrijkskunde en mens & maatschappij in het voortgezet onderwijs. Dit meldt ThiemeMeulenhoff.

Normal_scheur__aardbeving

Vanwege scheur in school Steenwijk zitten honderd leerlingen voorlopig thuis


Tien klassen van de middelbare school RSG Tromp Meesters in Steenwijk krijgen vandaag en morgen sowieso nog thuisonderwijs. Nadat een deel van de gevel gisteren op instorten bleek te staan mochten de leerlingen niet meer naar school komen. Dit meldt RTV Oost.

NOG Blog

Verberg niet, maar verbind

Normal_foto_henk

Het is goed om af en toe even stil te staan. Even terug te blikken. Want man man man, wat is onderwijs prachtig. En man man man, wat is het soms ook zwaar.

NOG Ingezonden artikelen

NOG Ingezonden blogs

NOG Interview

'Op menstruatiearmoede rust een taboe'

Normal__op_menstruatiearmoede_rust_een_taboe___zegt_16-jarige_yente_die_zorgde_voor_gratis_maandverband_op_school


Bijna een op de tien meisjes en vrouwen heeft wel eens moeite met het bekostigen van tampons of maandverband, blijkt uit onderzoeken. Leerlinge Yente Verweij (16) zorgde vo...

NOG Topvacatures

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht