NOG Onderwijsnieuws

Normal_kunstmatige_intelligentie__artificial_intelligence__ai

Buitenlandse studenten leren Nederlandse taal sneller door AI-assistent


"Onlangs presenteerde Robbert Dijkgraaf een wetsvoorstel wat ervoor moet zorgen dat studies in Nederland niet zomaar in het Engels worden aangeboden. Met de Wet internationalisering in balans (WIB) wordt het mogelijk om beter te sturen op de mobiliteit van internationale studenten. Een belangrijk streven van het voorstel is het behouden en verst...

Normal_politie__rug_agent_1556940a

Verdriet overheerst op middelbare school vanwege verongelukt personeelslid


De fietser die zaterdagochtend 22 juni verongelukte op de Nieuwe Ubbergseweg blij Nijmegen werkte bij Havo Notre Dame als ondersteunend personeel. De directeur van de middelbare school, Petra Molenaar, bevestigt dit nieuws aan Omroep Gelderland.

Normal_docent_werk_ontslag_leraar_tas

Basisschool waar elf juffen tegelijk vertrokken heeft vacatures al ingevuld


De kinderen op basisschool Passe Partout hebben volgend schooljaar zeer waarschijnlijk allemaal weer een juf of meester. Elf juffen kondigden onlangs hun vertrek aan bij de school uit Zoetermeer. Daar maakten ouders zich grote zorgen over, maar er is veel gereageerd op de openstaande vacatures. Dat meldt het AD.

Normal_oogheelkunde

HU en UMC Utrecht ontwikkelen LEERafdeling optometriestudenten


De opleiding Optometrie van Hogeschool Utrecht en de afdeling Oogheelkunde van het UMC Utrecht gaan een unieke samenwerking aan. In een nieuwe LEERafdeling gaan HU-studenten optometrie patiëntenzorg verlenen in het ziekenhuis, onder begeleiding van HU-docenten, de stafarts en artsen in opleiding. Docent Sigrid Mueller-Schotte: “Dit is nou echt e...

Normal_kinderopvang__opvanglocatie

Meldingen over kinderopvang KiWi stromen binnen bij het Klachtenloket


Kinderopvangorganisatie KiWi heeft nog steeds te maken met schillende wantoestanden binnen het bedrijf. Ouderbelangenvereniging BOinK en het Klachtenloket Kinderopvang zijn op de hoogte van wat er speelt binnen de organisatie. GGD Groningen gaat zelfs vaker controleren op de verschillende locaties. Dat meldt RTV Noord.

Normal_behind-the-shooting-video-production-and-lighting-2023-11-27-05-10-51-utc

Stagebedrijf MOOS Productiehuis moet stoppen vanwege te weinig mbo'ers


Stagebedrijf MOOS Productiehuis verdwijnt uit de Gooische Brink in Hilversum. Er is namelijk een groot tekort aan leerlingen. Leerlingen van het ROC lopen stage bij MOOS. Ze leren daar werken met audiovisuele vormgeving en met de techniek van een productie. Uiteindelijk kunnen ze als AV-specialist aan het werk. Dat meldt NH Nieuws.

Normal_3d_printer_techniek_wetenschap

Extra veiligheidsmaatregelen voor verschillende wetenschappers


Bij 59 wetenschappers en universiteitsmedewerkers zijn er tussen november 2022 en december 2023 speciale veiligheidsmaatregelen getroffen. In de Monitor externe intimidatie, haat en bedreiging van wetenschappers staat dat er contactgegevens van websites zijn gehaald en dat mensen zijn verplaatst voor hun eigen veiligheid. Dat meldt de NOS.

Normal_stoepkrijt_kind_ko_53454

Docenten Auris College tekenen protest aan op schoolplein met stoepkrijt


Rondom het Auris College in Goes heerst nog veel onzekerheid. De school voor dove en slechthorende kinderen zou nog minstens een jaar openblijven. Docenten maken zich ernstige zorgen en zijn boos omdat het van binnenuit onrustig is. Het schoolplein werd vrijdagmiddag 21 juni dan ook ondergekliederd met stoepkrijt. Dat deden de docenten samen met...

Normal_a-stack-of-coins-and-a-pink-piggy-bank-hand-coun-2023-11-27-05-17-03-utc

Subsidieregeling voor opleiden advocaat-stagiairs opnieuw verlengd


Minister Weerwind verlengt opnieuw de jonge-aanwasregeling als manier om de sociale advocatuur te versterken. Inmiddels is door zo’n 525 advocaat-stagiaires gebruik gemaakt van de regeling. Om dat aantal te verhogen, wordt de subsidieregeling opnieuw verlengd, waardoor de kosten van de beroepsopleiding voor zo’n 175 nieuwe advocaat-stagiairs wor...

Normal_rss_entry-432089

E-mailadressen van 60.000 mensen met studieschuld openbaar door een hacker


Een ethische hacker kon korte tijd de e-mailadressen van 60.000 mensen met een studieschuld inzien door een datalek bij softwarebedrijf Survalyzer, dat voor de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een enquête uitvoerde. Dit bevestigt DUO na berichtgeving van BNR.

Normal_rss_entry-432054

Eloise van Oranje liep stage bij Nederlands modebedrijf in New York


Eloise van Oranje heeft in New York stage gelopen bij een Nederlands modebedrijf. Dat vertelt ze in een zondag gepubliceerde video in samenwerking met Harper's Bazaar. De dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien vertelt nu een week klaar te zijn met haar stage.

Normal_lezen_huiswerk_leren

Grote groep kinderen uit Amsterdam gaat niet naar school, aantal mbo'ers stijgt


Steeds meer kinderen uit Amsterdam gaan niet naar school. Dat komt naar voren uit een rapport van de gemeente over leerplichtigen in de stad. Afgelopen schooljaar nam het aantal thuiszitters met 50 procent toe. Dat meldt NH Nieuws.

Normal_male-teacher-reading-story-to-group-of-elementary-2023-11-27-05-05-42-utc

Meer cultuur voor basisschoolleerlingen in gemeente Veenendaal


Kinderen van groep 4A van basisschool Het Erf deden donderdag 20 juni mee aan een workshop waarin zij leren hoe animatie werkt. De workshop is onderdeel van het programma ‘Cultuureducatie met Kwaliteit’ dat deels door de gemeente wordt gefinancierd. Dat meldt de gemeente Veenendaal. 

Normal_palestinian-flag-waving-in-the-city-symbol-of-fr-2024-05-27-19-48-52-utc

Lokalen op Roeterseilandcampus bezet door pro-Palestina activisten


Twee lokalen en een wc-blok van de Roeterseilandcampus van de UvA zijn sinds het middaguur bezet door een groep pro-Palestina demonstranten. De decaan van de universiteit heeft een gesprek gehad met de demonstranten. Die geven echter aan niet te willen vertrekken. Dat meldt AT5.

Logo_lucas_bunge

Student van 94 jaar haalt bachelor-diploma aan de Open Universiteit


Op 94-jarige leeftijd ontving student Lucas Bunge, vrijdagochtend 21 juni, zijn bachelor-diploma Algemene Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit. "Je bent nooit te oud om te leren, dat heb ik denk ik wel bewezen." Dat meldt de Open Universiteit.

Normal_closeup-shot-of-an-airport-boarding-corridor-with-2023-11-27-05-25-16-utc

Noorderpoort verplaatst mbo-opleiding naar Groningen Airport Eelde


Noorderpoort verplaatst de mbo-opleiding luchtvaartdienstverlener naar Groningen Airport Eelde. 120 leerlingen krijgen vier dagen per week les in het gebouw van de voormalige Rijksluchtvaartschool. Dat gebeurt vanaf januari 2025. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

NOG Blog

De ontdekking

Normal_judith_knapp

Met een verveelde blik slenterde hij door het lokaal waar de schoolbibliotheek zich bevond. Zijn handen liet hij stilletjes langs de kaften glijden. Geen enkel boek werd door hem uit de kast gehaald voor nadere inspectie. Hij gunde ze geen blik waardig. Zo leek het…

NOG Ingezonden artikelen

NOG Ingezonden blogs

NOG Interview

Taalspecialist: ‘Maak taalonderwijs samenhangend, creatief en prikkelend om kinderen aan het lezen te krijgen’

Normal_simone_smak


Uit de PISA-onderzoeken blijkt dat de leesvaardigheid onder jongeren achteruitgaat. Een op de drie middelbare scholieren begrijpt niet wat er in een tekst staat. Amsterdam ...

NOG Topvacatures

NOG Video