Logo_logo_srvo_schoolleidersregister

Op zaterdag 10 december vond de Nationale Schoolleiders Top voor voortgezet onderwijs plaats. Tijdens de bijeenkomst kreeg rector Benedict Hamans van het Stedelijk Gymnasium Schiedam speciale aandacht; hij is de 1000ste schoolleider die zich heeft geregistreerd voor het Schoolleidersregister. Directeur Leezan van Wijk van het register bood Hamans als dank een professionaliseringsactiviteit aan, beschikbaar gesteld door NL2025. Dit melden de VO-raad en de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).

Het Schoolleidersregister is een platform ter bevordering van de professionalisering van schoolleiders op initiatief van de beroepsgroep zelf. Het platform wordt door schoolleiders zelf beheerd en verder ontwikkeld. Het platform is een ontmoetingsplek voor schoolleiders en laat zien welke kennis en vaardigheden van een schoolleider worden verwacht. De stimulans tot scholing en ontwikkeling van professionaliteit moet de kwaliteit en de status van het beroep bevorderen.

Sinds 31 maart dit jaar kunnen schoolleiders zich registeren. Directeur Van Wijk is blij dat zich zoveel schoolleiders in korte tijd al hebben aangemeld. Het register is echter niet een doel op zich, zegt Van Wijk, het gaat erom wat schoolleiders er nu zelf mee doen. "Schoolleiders bepalen komend jaar zelf de spelregels van het register".

De Nationale Schoolleiders Top is een jaarlijkse bijeenkomst voor schoolleiders en schooldirecteuren. Onder begeleiding van deskundigen uit onderwijs, cultuur en bedrijfsleven gaan de deelnemers aan de slag met hun eigen ambities en uitdagingen. Op 10 december waren ook de aanjagers van het platform NL2025 aanwezig. In dit platform hebben leiders uit de culturele en wetenschappelijke wereld, het bedrijfsleven en sport zich op persoonlijke titel verenigd met als doel te werken aan een betere toekomst van Nederland.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids