Normal_kinderen__meisjes__meisje__schrijven__kleuren__vrienden
De eerste week van september gaat Raadgedicht voor de tweede maal van start. Officieel is de jeugdeditie voor kinderen vanaf 10 jaar, maar eigenlijk is het voor iedereen leuk. Tien weken lang verschijnt er elke maandag een gedicht waarin één woord ontbreekt. Iedereen mag raden welk woord dit is en kan via de website de oplossing insturen. Kinderen kunnen individueel meedoen of met de klas (dus groep 6, 7, 8 en brugklas). Elke vrijdag verschijnt de oplossing in de vorm van een woordwolk. Dit meldt Raadgedicht.
Hoewel het simpel lijkt om een ontbrekend woord in te vullen, is het in de praktijk nog niet zo eenvoudig. De lezer moet in de huid van de dichter kruipen en wordt uitgedaagd creatief met taal aan de slag te gaan. Foute antwoorden zijn niet per se fout. Misschien is een ander woord wel mooier dan dat van de dichter? Voor de dichters is het spannend om te ervaren welke woorden de lezers aandragen. Dit spelen met woorden leidt tot een geconcentreerde manier van lezen.
 
De gedichten worden dit jaar geschreven door de bekende Nederlandse en Vlaamse jeugddichters Bette Westera, Geert De Kockere, Kate Schlingemann, Riet Wille, Erik van Os, Fabien van der Ham, Mary Heylema, Bas Rompa, Theo Olthuis en Johanna Kruit. Kijk op de website www.raadgedicht.nl of download de gratis Raadgedicht app.
 
Raadgedicht start op 5 september 2016 en duurt tot 11 november 2016. Deelname is gratis. Raadgedicht is een initiatief van Het Poëziepaleis en kinderboekenauteur Rian Visser en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Lezen, het Kinderboekenmuseum, het Nederlands Letterenfonds en de Poëzieweek. Alle raadgedichten zullen ook in Kidsweek verschijnen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids