Normal_onderwijs_schoolbord_

Omdat docente Veerle Marimam al twee jaarcontracten heeft gehad, moet ze weg bij middelbare school Terra Winsum. Volgens de nieuwe Wet werk en zekerheid moet ze nu een vast contract krijgen, maar de school wil die haar niet geven. Leerlingen van Terra Winsum willen hun lerares beeldende vorming niet kwijt en voeren actie via Facebook en radiozenders. Ook hebben ze al meer dan 300 handtekening ingezameld. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Toch lijkt een nieuw contract er niet in te zitten voor Marimam. “We kunnen niet omdat een actiegroep een docent wil behouden deze ene persoon in dienst houden”, zegt regiodirecteur Allard Bloem. Ook van een andere docent loopt het tweede contract af. “Waarom zou deze leraar wel weg moeten en de docent beeldende vakken niet? We willen het niet persoonlijk maken.’’ Ook op het Eemsdeltacollege in Appingedam werd actiegevoerd om een docent te houden.

Collega's van Marimam willen graag dat de school alle mogelijkheden onderzoekt om de docente toch in dienst te houden. Maar volgens Bloem is alles al onderzocht en is er geen hoop meer voor Marimam.

De Wet werk en zekerheid zorgt voor de nodige problemen in het onderwijs. In maart lieten basisscholen in Friesland al hun onvrede blijken. Uit protest riepen deze scholen bij ziekte van leerkrachten zo weinig mogelijk invallers op, om te voorkomen dat ze de leraren na drie invalbeurten in vaste dienst moeten nemen. Op deze manier wilden ze de overheid laten zien wat de gevolgen zijn van de wet. 

© Nationale Onderwijsgids