Middelbare scholen geïnteresseerd in advies over smartphones

Middelbare scholen volgen de oproep om jongeren pas na hun 14e verjaardag een smartphone te geven met interesse, "vanuit het oogpunt van welbevinden van leerlingen". Dat zegt de overkoepelende VO-raad. Jeugdartsen, ontwikkelingspsychologen en andere deskundigen hadden maandag voor zulke leeftijdsnormen gepleit.

In schoolklassen zijn mobiele telefoons sinds begin vorig jaar verboden. In de meeste scholen moeten leerlingen hun smartphones voor het begin van de les opbergen in een 'telefoonhotel', en na afloop van de les kunnen ze die weer meenemen. Scholen, leerkrachten, ouders en leerlingen zelf zijn daar over het algemeen positief over.

Smartphonerichtlijn 

De VO-raad is benieuwd hoe een eventuele smartphonerichtlijn wordt ingevoerd, "wat er aan de markt, ouders en de maatschappij wordt gevraagd om dit mogelijk te maken en te handhaven. Het onderwijs kan niet de enige plek zijn waar dit probleem wordt aangepakt."

Berichten doorgeven aan scholieren via apps 

Middelbare scholen gebruiken de mobiele telefoon onder meer om berichten aan de leerlingen door te geven. Zo kunnen de kinderen in apps als Magister en Somtoday zien welke lessen zijn uitgevallen of verplaatst, en welk cijfer ze voor een toets hebben gekregen. De gevolgen van nieuwe smartphoneregels daarvoor kunnen volgens de koepel beperkt zijn: "Schoolapps hebben meestal ook een webversie die geraadpleegd kan worden. Dat doen leerlingen nu ook onder schooltijd als ze geen mobieltje mogen hebben."

De deskundigen zeggen in hun oproep dat ze bezorgd zijn "over zowel de fysieke als de mentale gevolgen van de vele uren die jongeren gemiddeld op hun telefoon doorbrengen". Ze pleiten er ook voor om jongeren pas op sociale media toe te laten wanneer ze 16 jaar zijn.

Door: ANP