Onderwijssector wil afspraken maken over het gebruik van AI op school

Kennisnet lanceert vandaag Schoolafspraken generatieve AI. Dit is een toolkit die basisscholen en middelbare scholen helpt bij het maken van afspraken over het gebruik van generatieve AI op school. Het gebruik van generatieve AI in het onderwijs groeit. Maar duidelijke regels en kaders voor het veilig en verantwoord gebruik van deze technologie ontbreken vaak nog. De oproep aan scholen is daarom helder: zorg dat AI je niet overkomt, maar bepaal met je schoolteam of, wanneer en hoe je het inzet. Dat meldt Kennisnet.

Dat er breed draagvlak is voor deze aanpak blijkt uit de wijze waarop de toolkit Schoolafspraken generatieve AI tot stand is gekomen. Kennisnet ontwikkelde deze namelijk in samenwerking met de PO-Raad, VO-raad, AOb, NOLAI, SIVON en het ministerie van OCW. Gezamenlijk willen zij scholen voorzien van de juiste kennis en tools om afspraken te maken over het gebruik van AI op school.

AI voor maken van schoolopdrachten 

Uit onderzoek van NOS Stories in april van dit jaar blijkt dat scholieren massaal AI inzetten voor het maken van schoolopdrachten. Van de 1.300 scholieren die meededen aan het onderzoek gaven er 1.000 aan wekelijks tot dagelijks gebruik te maken van kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld bij het genereren van teksten voor verslagen of als hulp bij het maken van huiswerk.

Generatieve AI 

Generatieve AI heeft scholen in potentie veel te bieden. Het kan leraren ondersteunen bij hun werkzaamheden en het onderwijs op diverse manieren verrijken. Maar het gebruik van AI kent ook de nodige risico’s. Denk aan de afname van het vermogen tot kritisch denken, verlies van controle over het leerproces en de gevolgen voor de privacy van leerlingen en medewerkers. Daarom is het belangrijk de technologie doordacht in te zetten, op een manier die past bij de school. De toolkit Schoolafspraken generatieve AI helpt hierbij.

“Elke school is anders. Daarom biedt deze toolkit geen opgelegde regels, maar de middelen om zelf afspraken te maken die passen bij de visie en praktijk van de school.”

Schoolafspraken maken met hulp van toolkit 

De toolkit Schoolafspraken generatieve AI is een laagdrempelige en praktische manier om schoolafspraken te maken. Binnen de toolkit staan zeven principes voor verantwoord AI-gebruik centraal. Bij elk principe horen een aantal voorbeeldafspraken en aandachtspunten. Ook zijn er werkbladen, een presentatie, een poster en een korte video beschikbaar waarmee schoolteams zelf het gesprek over AI aan kunnen gaan. De toolkit is gratis beschikbaar via deze link

Door: Nationale Onderwijsgids