Logo_cultuur_film__marleen

De European Film Academy heeft drie films voor de EFA Young Audience Award 2016 genomineerd. Tijdens de Young Audience Film Day op zondag 8 mei zullen deze drie genomineerde films aan een publiek van 12-14 jarigen worden vertoond in maar dertig Europese steden, waaronder Amsterdam. Voor deze gelegenheid zoekt EYE honderd juryleden in deze leeftijdscategorie. Dat meldt EYE.

In het recordaantal van dertig deelnemende landen buigen kinderen van 12 tot en met 14 zich over de vraag welke film 'de Europese jeugd-Oscar' verdient. EYE Filmmuseum te Amsterdam is ook bij deze vijfde editie weer van de partij, met een vertoning van alle kanshebbers en een zaal vol Nederlandse juryleden. Samen met hun Europese 'collega's' vormen zij zo de grootste jeugdjury van Europa. Aan het eind van de dag worden de Nederlandse stemmen bij de resultaten uit de overige landen opgeteld en wordt op het hoofdkwartier in Duitsland de winnende film bekendgemaakt.

De Young Audience Day in EYE is uitsluitend toegankelijk voor geselecteerde juryleden. Enthousiastelingen van 12 tot en met 14 jaar kunnen zich op www.eyefilm.nl opgeven. Zij krijgen op 8 mei de drie genomineerde films te zien alvorens ze hun stem uitbrengen. Lunch, snacks en een goodiebag horen ook tot de beloning voor hun kritische blik. De deelname is geheel gratis.

De Young Audience Award viert dit jaar zijn vijfde editie en is een initiatief van de European Film Awards. Eerdere winnaars waren Kauwboy (2012), Nono het Zigzag Kind (2013), Spijt! (2014) en My Skinny Sister (2015), die EYE later dit jaar uit zal brengen.

© Nationale Onderwijsgids