Scholieren maken zich op voor de finale van 'Op weg naar Het Lagerhuis'

Hoe erg is het voor jongeren om wegens de woningnood nog zo lang thuis te moeten wonen? Wat kunnen we doen aan de prestatiedruk waar jongeren zo onder gebukt gaan? En hoe komt het dat zoveel jongeren steeds rechtser worden? Dat zijn de onderwerpen waar de jongeren in deze editie van ‘Op weg naar het Lagerhuis’ over zullen debateren. Na de spannende voorrondes in elke provincie zijn uit alle deelnemende scholieren de tien beste jonge debaters en de drie grootste speechtalenten van Nederland geselecteerd. Zij worden samengebracht voor de finale van ‘Op weg naar Het Lagerhuis’. Zij geven hun visie op de staat van het land. Dat meldt BNNVARA.

Zij geven hun visie op de staat van het land. De jury bestaat dit jaar uit Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop (GroenLinks/PVDA en oud-speechfinalist ‘Op weg naar het Lagerhuis’), journalist en podcaster Nynke de Jong en theatermaker en directeur van De Kleine Komedie Jörgen Tjon a Fong. De finale van ‘Op weg naar Het Lagerhuis’ is vrijdag 17 mei om 22.15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Speechtalenten

De jonge debaters gaan, onder leiding van Amber Kortzorg, een zogenaamd 10-tegen-1-debat voeren met een doorgewinterde debater: Mart de Kruif, oorlogsdeskundige en oud-commandant van de Landstrijdkrachten. Hij vindt dat jongeren wakker moeten worden en zich moeten voorbereiden op oorlog. Niet alleen jonge debaters komen in deze finale aan het woord, ook drie jonge speechtalenten hebben na een uitgebreide voorselectie een plek weten te bemachtigen in de finale. Zo ook Jayden Habibi, die in zijn indrukwekkende speech het jeugdzorgsysteem, op basis van zijn eigen, nare ervaringen, ter discussie stelt.

Tien geselecteerde debaters 

De tien geselecteerde debaters die meedoen aan de finale van ‘Op weg naar Het Lagerhuis’ zijn:

  • Jonas Moormann (19) uit Bennekom, CSG het Streek Lyceum (Ede)
  • Emiel Zanting (18) uit Westzaan, St. Michaelcollege (Zaandam)
  • Liza van Rijn (17) uit Utrecht, Leidsche Rijn College (Utrecht)
  • Annemare Bakker (16) uit Middelburg, Calvijn College (Goes)
  • Maud van der Wal (16) uit Nieuwerkerk aan den IJssel, Emmaus College (Rotterdam)
  • Ivo Doorn (17) uit Voorburg en Rijswijk, Gymnasium Novum (Voorburg)
  • Carmen van Leeuwen (17) uit Voorburg, Gymnasium Novum (Voorburg)
  • Lars Zuidhof (17) uit Bellingwolde, Praedinius Gymnasium (Groningen)
  • Adnan Kulmie (16) uit Rotterdam, Emmaus College (Rotterdam)
  • Milan van Gaal (17) uit Rotterdam, Emmaus College (Rotterdam)

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Alain Dikken