Scholieren Grotius College missen privacy op het toilet vanwege ramen

De toiletten van het Grotius College in Heerlen zijn aangepast, maar niet iedere scholier is daar blij mee. Tijdens de meivakantie zijn er ramen geplaatst in de deuren van de toiletten. Bij de mannen én bij de vrouwen. Dat meldt L1.

Bij de leraren is er inmiddels een klacht ingediend en ook zij vinden het belachelijk dat er ramen in de toiletdeuren zitten. Sommige leerlingen geven aan dat een aantal ramen de gehele lengte van de deur beslaan. Vanuit de schoolgang heb je zo een heel goed zicht op de urinoirs van het herentoilet. “Op andere plekken zou je door de ruit zelfs de edele delen van mannen kunnen zien”, aldus een leerling. Deze leerling, die liever anoniem blijft, heeft sinds de ruiten geen gebruik meer gemaakt van het toilet. Een andere scholier geeft aan thuis maar naar de wc te gaan.

Stiekem vapen voorkomen 

Rector Minke Knol geeft toe dat er in de meivakantie ramen zijn geplaatst bij de wc’s. Daarmee willen ze voorkomen dat scholieren stiekem vapen. Leerlingen klagen namelijk regelmatig over de vapes en alle rommel die daarbij komt kijken. “Wij willen dat onze leerlingen frisse en schone toiletten tot hun beschikking hebben”, zo stelt Knol.

Automatische verlichting 

Door het gedrag van leerlingen zijn de wc’s ook regelmatig verstopt en de ramen zijn ook geplaatst vanwege de automatische verlichting. Als iemand het toilet binnengaat blijft het een paar seconden donker voordat het licht aanspringt. Volgens Knol was dat wel een probleem.

Binnenkort wordt er folie geplaatst op de deuren van de herentoiletten, zo krijgen zij iets meer privacy. Knol sluit af met een positieve noot: “De toiletten zijn nu al veel schoner dan voorheen.”

Privacy 

De school kon echter geen antwoord geven op de vraag of er inbreuk gemaakt wordt op de privacy van de leerlingen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk