Normal_slachtoffer_mishandeling_vrouw_denken_ziek

Scholen zouden standaard hun leerlingen moeten voorlichten over het gevaar van loverboys. Dat vindt Ellen de Ruiter van expertisecentrum Fier. Zij is onder meer gespecialiseerd in loverboyproblematiek. Basisscholen en middelbare scholen bespreken het onderwerp nu alleen na contact met een gespecialiseerde organisatie. Dat moet anders vindt De Ruiter. Dit meldt Metronieuws.

“Elke school zou dit thema moeten behandelen”, vindt De Ruiter. “En dan niet alleen over loverboys, maar ook wat de gevolgen zijn van sexting en seksueel getinte handelingen voor een webcam. Veel van de problemen van slachtoffers die bij ons aankloppen, zijn ontstaan uit internetcontacten. Docenten moeten ook getraind worden om problemen te signaleren”.

De Ruiter pleit ervoor dat elke school een themaweek organiseert waarin het onderwerp wordt besproken. Daarin in moet het thema breed ter sprake komen, met alle facetten die daarbij komen kijken, zoals pesten. “Veel van de meisjes die bij ons komen, zijn vroeger gepest. Kinderen moeten gewezen worden wat pesten voor gevolgen kan hebben”.

Uit ervaring weet De Ruiter dat niet alle scholen voorlichting over loverboys nodig vinden. Scholen die denken dat de problematiek bij hen niet speelt, steken hun kop in het zand, zegt de deskundige. “De realiteit is dat het overal voorkomt. Van de grote steden tot in de kleine dorpen”.

Seksueel misbruik door loverboys krijgt weer volop de aandacht nadat het nieuws bekend werd van een grootschalige zedenzaak in Limburg. Een 16-jarig meisje werd daar in een hotel in Valkenburg vastgehouden en misbruikt door mogelijk tachtig mannen, aldus justitie. Een 21-jarige man, de vermeende loverboy van het meisje, werd aangehouden bij een inval door de politie in het hotel.

© Nationale Onderwijsgids