Oud-docent VISTA College krijgt celstraf voor seksueel misbruik leerlinge

Een voormalig docent van het VISTA college in Heerlen moet 4 jaar de cel in voor het seksueel misbruiken van een minderjarige leerlinge. Hij pleegde jarenlang zedendelicten met haar en bezwangerde haar meermaals. Het meisje heeft hier twee kinderen aan overgehouden.  Dat meldt 1Limburg. 

De rechter heeft voldoende bewijs dat de 65-jarige oud-leraar meerdere keren ernstige seksuele handelingen bij het meisje heeft gepleegd.

Voortgezet algemeen volwassenenonderwijs 

De man was docent op het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) in Heerlen. Tussen maart en december 2017 misbruikte hij het minderjarige slachtoffer meerdere keren. Toen ze meerderjarig werd ging het misbruik door tot en met eind 2021. Dit ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag kwam hem duur te staan: de directie schorste hem.

Seksueel advies 

De oud-leraar gaf op een gegeven moment zelfs seksueel advies aan het slachtoffer toen ze haar eerst vriendje kreeg. Uiteindelijk maakte het slachtoffer de relatie met haar leeftijdsgenoot uit en koos ze weer voor de docent. Ze raakte meerdere malen zwanger van hem en heeft ook een abortus ondergaan. Desondanks wist hij twee kinderen bij haar te verwekken. 

Het slachtoffer heeft nooit een studententijd gehad, haar universitaire studie heeft ze niet afgemaakt en de twee kinderen wonen in pleeggezinnen, zei de rechter tijdens de zitting. De oud-docent heeft naast een celstraf ook een contactverbod van vijf jaar gekregen en hij moet een schadevergoeding van 40.000 euro aan het slachtoffer betalen. 

VISTA College meerdere keren in het nieuws 

Het is niet de eerste keer dat het VISTA College zo in het nieuws komt. In juli kreeg een man uit Brunssum, die ook op de school had gewerkt, een gevangenisstraf opgelegd vanwege het misbruiken van een leerling. En een docent van het VISTA College in Maastricht is deze maand geschorst vanwege een melding over grensoverschrijdend gedrag.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk