Middelbare scholen willen landelijk verbod op blikjes energiedrank voor kinderen

Zo’n 100 middelbare scholen in Nederland willen een landelijk verbod op energiedrankjes voor minderjarigen. Daarmee sluiten de scholen zich aan bij de kinderartsen die eerder al opkwamen voor zo’n verbod. Sommige scholen hebben nu het heft in eigen hand genomen. Het overgrote deel van de ondervraagde scholen heeft een verbod in energiedrank ingesteld. Dat meldt RTL Nieuws. 

Sinds Petra Kok van PVO in Amsterdam vorig jaar schoolleider is geworden, wordt het energiedrankverbod strenger gehandhaafd. “We hadden een leerling die energiedrank per tray kocht en dat in zijn kluisje zette om uit te delen”, zegt Kok. Ze wilde van de drankjes af omdat ze ongezond zijn, maar ook vanwege de effecten die de drankjes hebben op het gedrag van de jongeren.

Binnen de school verboden 

Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat de school van Kok niet de enige is die de drankjes liever kwijt dan rijk is. Van de 123 middelbare scholen, die reageerden op de vragen van RTL Nieuws, gaf de meerderheid aan dat energiedrankjes binnen de school verboden zijn. “Leerlingen weten dat als wij de drankjes zien, ze worden ingenomen en weggegooid”, zegt het Corlaer College in Nijkerk.

Landelijk verbod op energiedrank voor minderjarigen 

93 procent van de scholen die een verbod hebben op energiedrank zegt dat te doen omdat ze de drank ongezond vinden.  Maar, een verbod binnen de school is voor veel onderwijsinstellingen niet de enige oplossing. 101 scholen gaven aan voor een landelijk verbod op energiedrank voor minderjarigen te zijn. Dat maakt het handhaven een stuk makkelijken en leerlingen drinken dan niet stiekem buiten de school een blikje leeg.

Het Hondsrug College in Emmen geeft aan dat leerlingen uit klas 2 of hoger in de pauzes wel gewoon naar de supermarkt mogen gaan en daar dan hun energiedrankjes kopen. Op het Amadeus Lyceum in Utrecht vinden de leerlingen de energiedrankjes ‘heel normaal’.

Leeftijdsgrens 

Het Voedingscentrum raadt energiedrank af voor jonge kinderen en voor kinderen vanaf 13 jaar geldt dat ze veilig een blikje per dag kunnen drinken. Maar scholen sluiten zich nu massaal aan bij de kinderartsen, die eerder al opriepen om een leeftijdsgrens in te stellen voor energiedrankjes. Er belanden nog steeds kinderen en jongeren in het ziekenhuis door energiedrankjes.

Gezondheidsklachten 

“Als je als jongere te veel blikjes drinkt, kan dat leiden tot een hartritmestoornis en zelfs een harstilstand”, zegt kinderarts Edgar van Mil. Ook kan het zorgen voor slapeloosheid, angstklachten en veel gezondheidsklachten waaronder maagdarmproblematiek.

Voorlichting 

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) snapt de wens van scholen die een landelijk verbod willen, maar ‘dat is voor een nieuw kabinet’. Wel geeft Van Ooijen aan dat hij zich gaat inzetten voor een goede voorlichting aan ouders en leerlingen via bijvoorbeeld de Gezonde School.

Scholen werken dus voorlopig met hun eigen zelfopgelegde verbod. Maar stoppen kinderen dan ook met energiedrank drinken?  Kok weet heus wel dat de leerlingen van haar school nog stiekem een blikje drinken. “Ik had laatst zelfs nog een discussie met een leerling die een blikje ik haar handen had.”  Toch wil Kok wel graag een norm stellen. “Blowen en alcohol zijn ook niet geschikt voor jongeren en die middelen gebruik je ook al helemaal niet onder schooltijd.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk