Nieuwsplatform ScienceGuide blijft voorlopig bestaan door financiële steun

Het platform dat iedereen binnen het hoger onderwijs, de wetenschap en kennissector verbindt blijft voorlopig in leven. Een inzamelingsactie heeft uiteindelijk genoeg steun opgeleverd. Hierdoor kan de website van ScienceGuide nog in de lucht worden gehouden. Meldt de redactie van ScienceGuide. 

De landelijke website, die onder andere verantwoordelijk is voor nieuws en opinie over het hoger onderwijs, had het al tijden erg zwaar. De website dreigde te sluiten of misschien zelfs achter een betaalmuur te verdwijnen, maar voorlopig is de website gered.

Dankbaarheid vanuit de website

ScienceGuide wil iedereen die heeft geholpen bedanken, maar in het bijzonder de partnerinstellingen en de raad van advies van het bedrijf zelf. Zij tonen hun dankbaarheid door middel van een bericht met een korte toelichting en een plaatje waarop een taart met kaarsjes te zien is. De partners die hebben geholpen zijn enkele hogescholen en organisaties. Ook zijn er een aantal collectieve abonnees zoals universiteiten.

Weerstand tegen de website

Het bedrijf zegt ook veel te hebben geleerd over de afgelopen periode. Bijvoorbeeld dat er in sommige bestuurskamers behoorlijke weerstand tegen ScienceGuide bestaat. Het bedrijf vermoedt dat deze weerstand is ontstaan door bepaalde onvrede over de journalistieke standaarden die de website hanteert. De redactie van ScienceGuide geeft toe dat er inderdaad wel eens fouten worden gemaakt. Dit zal ook blijven gebeuren, maar deze fouten zullen altijd worden rechtgezet zodra wordt bevestigd dat de berichtgeving onjuist is.

Het is nog onduidelijk hoe de toekomst van het nieuwsplatform eruit zal zien. Of de website van ScienceGuide ook op de langere termijn open kan blijven hangt af van verschillende factoren. Het hangt bijvoorbeeld af van de voorkeur van abonnees en de financiële steun die het bedrijf krijgt.

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema