Normal_academiegebouw_universiteit_groningen_rug

Onder de vlag van WOinActie organiseren docenten aan de Rijksuniversiteit Groningen deze week openluchtcolleges op allerlei plekken in de stad. Op deze manier vragen zij aandacht voor de overvolle collegezalen, het gebrek aan investeringen in het wetenschappelijk onderwijs en de almaar toenemende werkdruk onder stafleden. Tezamen met hun collega’s aan andere universiteiten roepen zij de roofbouw op de universiteit een halt toe. Dit meldt WOinActie Groningen.

De actiegroep WOinActie stelde eind mei een ultimatum aan minister Van Engelshoven van Onderwijs. De docenten eisten dat het kabinet de achterstallige 1,15 miljard euro investeert in het wo en de doelmatigheidsbezuiniging van 183 miljoen euro schrapt. Uit de op Prinsjesdag gepresenteerde cijfers blijkt echter dat er de komend jaar nog miljoenen extra bezuinigd wordt op het wo. Dit terwijl er sinds 2000 68 procent meer studenten zijn maar de rijksbijdrage per student 25 procent lager is geworden. 

“Verdere bezuinigingen zullen enkel leiden tot minder docenten en een nog hogere werkdruk. Op deze manier kunnen we niet langer de kwaliteit van het onderwijs garanderen waar de studenten recht op hebben,” aldus professor Barend van Heusden van de RUG.

Professor Van Heusden geeft dinsdagochtend op de Grote Markt in Groningen het startschot van de reeks openluchtcolleges. Andere docenten zullen diezelfde dag en verderop in de week volgen. De colleges worden gefaciliteerd door de Democratische Academie Groningen (DAG). Teun Schoutens van DAG: “De situatie is zo nijpend dat docenten gewoon geen tijd hebben om alles zelf te organiseren.” De studentenbeweging  helpt docenten met praktische zaken zoals het regelen van gemeentelijke aankondigingen, flyers en rode vierkantjes, en een geluidsinstallatie. Schoutens: “Het is belangrijk dat studenten en docenten gezamenlijk de handen ineenslaan. De werkomstandigheden van docenten zijn immers de leeromstandigheden van studenten. Het is tijd voor actie. We moeten voorkomen dat de geschiedenis van onderwijs een geschiedenis van afbraak wordt.”

Ook op andere locaties zullen openluchtcolleges en andere acties plaatsvinden. Voor het programma van het WOinActie initiatief in Groningen zie de Facebook-pagina van WOinActie Groningen . Voor het programma aan de andere universiteiten, zie http://woinactie.org.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids