Normal_rss_entry-211290

Hoogleraren en universiteitsdocenten willen dat de Arbeidsinspectie een onderzoek gaat doen naar werkomstandigheden aan de universiteiten. Ze zeggen door voortdurend overwerk te kampen met "slaapgebrek, rug- en nekklachten, angstgevoelens, depressie, hoge vatbaarheid voor ziektes, burn-out, paniekaanvallen en sociale isolatie".

De klachten gelden op alle Nederlandse universiteiten. "De problemen worden veroorzaakt door een structureel tekort aan docenten en steeds meer taken." Behalve tot gezondheidsklachten leidt het overwerk ook tot problemen met huwelijk en gezin. Op de universiteiten heerst volgens de initiatiefnemers ook "een cultuur waarin doorwerken tijdens ziekte als stoer wordt gezien en overwerken wordt verheerlijkt".
 

700 aangiftes

De aangifte bij de inspectie werd door zevenhonderd mensen, die allemaal persoonlijk klachten zeggen te hebben, op vrijdag samen gedaan en is onderdeel van acties die protestplatform WOinActie dit academiejaar houdt. In januari hopen de initiatiefnemers de inspectie nog van meer informatie te voorzien.
 
De hoogleraren en universiteitsdocenten konden op internet een formulier vinden om mee te doen.
 
Door: ANP