Tour of Academics wil misstanden rond tijdelijke contracten aan de kaak stellen

Tijdens de opening van het Academisch jaar op 31 augustus gaan wetenschappers de Tour of Academics fietsen tussen twee universiteiten. Met deze actie willen de Algemene Onderwijsbond, WOinActie en de FNV meer aandacht voor de tijdelijke contracten die volgens de organisaties standaard worden ingezet. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond.

Nederlandse universiteiten hebben een relatief hoog aandeel tijdelijke medewerkers in vergelijking met het Europees gemiddelde, bleek in februari van dit jaar uit onderzoek van het Rathenau Instituut. Opvallend is het sterke verschil tussen Nederlandse universiteiten onderling. Het totale percentage tijdelijke contracten varieert van 33 procent tot 51 procent. Er zit vooral veel variatie in het percentage tijdelijke contracten bij universitair docenten (van 1 procent tot 59 procent) en bij docenten (van 27 procent tot 87 procent). 
 
De AOb vindt dit “verspilling van waardevol talent, het verhoogt de toch al abnormaal hoge werkdruk, wakkert onderlinge strijd aan en zorgt voor sociale onveiligheid.” Daarom wil de organisatie samen met WOinActie en de FNV echte erkenning en waardering van het universitaire personeel.
 
Dit willen ze laten zien door middel van de Tour of Academics. Wetenschappers fietsen (een deel van) een route tussen universiteiten om zichzelf en collega’s hierin te steunen: “Kom in beweging omdat je jezelf gedwongen ziet om (weer) naar een volgende tijdelijke aanstelling te gaan”, roept de AOb op.
 
Door: Nationale Onderwijsgids