Rapenburg, Leiden, foto: Dirkx (CC BY 2.0)

Op 23 juni aanstaande wordt tijdens de Lakenfeesten in Leiden in het Rapenburg een zwemevenement gehouden ten bate van vluchtelingen. Het doel is geld en kennis bijeen te brengen om minderjarige vluchtelingen, die hun toevlucht hebben gezocht in Nederland, te steunen bij hun zoektocht naar goed middelbaar onderwijs en een (universitaire) vervolgstudie. De race gaat over 800 meter vanaf het begin van het Rapenburg met de finish bij het Van der Werfpark. Dit meldt Comité Rapenburg.

“Met dit unieke zwemevent willen we een brug slaan tussen alle inwoners van Leiden, de Universiteit Leiden en een kwetsbare, maar talentvolle groep jonge vluchtelingen. Geweldig dat de universiteit ons hierbij steunt”, zegt initiatiefnemer en voorzitter Axel Vos.

“Het gaat vooral om het bundelen van financiële en praktische hulp aan kinderen van vluchtelingen en jonge vluchtelingen zonder ouders, die in Nederland willen studeren. Wij vinden dat dit past en misschien ook wel moet in een universiteitsstad die het ideaal van ‘vrijheid’ hoog in het vaandel heeft staan. Daar hopen wij met hulp van onder meer vele zwemmers, vrijwilligers, sponsoren, de universiteit en de gemeente een steentje aan bij te dragen.”

De Rapenburg Race wordt gesteund door de Universiteit Leiden en studentenvereniging L.S.V. Minerva. “Prachtig dat student, stad en maatschappelijke betrokkenheid zo goed bij elkaar komen in deze race. De Universiteit Leiden werkt daarom van harte mee en ontvangt graag alle deelnemers voor de start in het Academiebouw”, zegt Erick van Zuijlen, pedel van de Universiteit Leiden. De opbrengsten van de Rapenburg Race zullen worden gedoneerd aan AMADE Nederland voor twee educatieve projecten ten behoeve van jonge vluchtelingen, één in Nederland, en één in het buitenland in samenwerking met UNHCR.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids