Logo_nwo_logo

Voor het eerst financiert NWO negen projecten uit de gezondheids- en sociale wetenschappen waarmee onderzoek van anderen opnieuw worden uitgevoerd. Het gaat om onderzoek dat in het verleden de basis vormde voor vervolgonderzoek of een belangrijke plaats heeft ingenomen in onderwijs, beleidsvorming of het publieke debat. Door dergelijk ‘hoeksteenonderzoek’ te repliceren wil NWO bijdragen aan het vergroten van transparantie van onderzoek en aan de kwaliteit van het rapporteren van resultaten. Ook in internationaal opzicht is NWO met deze toekenningen koploper. Dit meldt NWO.

De negen projecten worden gefinancierd door het NWO-pilotprogramma Replicatiestudies. Deze pilot bestrijkt het terrein van de sociale wetenschappen en gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Er is voor drie financieringsrondes in totaal 3 miljoen euro beschikbaar.

Er werden in deze eerste ronde 85 voorstellen ingediend waarvan er negen zijn toegekend. In het onderzoeksveld is grote behoefte aan deze financieringsmogelijkheid gezien het aantal ingediende voorstellen. Volgens de planning stelt NWO eind dit jaar een tweede ronde open voor indiening.

Doel van het pilotprogramma is om transparantie van onderzoek te vergroten, naast de kwaliteit en de volledigheid van het rapporteren van resultaten. NWO wil zodoende ervaring opdoen die inzicht verschaft in een effectieve manier voor de opname van replicatieonderzoek in alle onderzoekprogramma’s.

De 9 gehonoreerde projecten met een uitgebreide beschrijving zijn te bekijken op de programmapagina www.nwo.nl/replicatie.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids