Bijbanen hoogleraren in landelijke registers, dat wil de KNAW

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) wil dat er een landelijk online register komt waarin alle bijbanen van hoogleraren te vinden zijn. Dat meldt de NOS.

Aanleiding is de berichtgeving van Nieuwsuur over de slechte staat van de bijbanenregisters die universiteiten moeten bijhouden. Sommige universiteiten hebben geeneens zo’n register of er ontbreekt teveel informatie over de verschillende bijbanen. 

Transparantie 

“Wetenschappelijke onafhankelijkheid is een van de fundamenten van maatschappelijk vertrouwen in de wetenschap. Van wetenschappers wordt daarom gevraagd transparant te zijn over hun betrokkenheden”, aldus de KNAW. 

Landelijke database 

Verschillende universiteiten zijn al langer aan het overleggen over een landelijke database. Tot op heden is daar nog geen werk van gemaakt. Universiteitenvereniging UNL geeft aan opnieuw te kijken naar de mogelijkheden.

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft al laten weten na de berichtgeving van Nieuwsuur een aanleiding te zien om universiteiten te vragen om meer transparantie. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk