Vrouwelijke wetenschappers vaker gediscrimineerd dan mannen

Vrouwen verlaten vanwege de hoge werkdruk, slechte werk-privé balans, overmatig overwerken en negatieve effecten van de sterke competitie vaker de wetenschap dan mannen. En ook de tijdelijke contracten nemen steeds maar weer toe. Dat meldt ScienceGuide. 

Wat voor vrouwen een extra versterkend effect heeft op het verlaten van de wetenschap is de hoge competitie die er heerst en de daaruit voortvloeiende werkgewoonten. De negatieve invloed van overwerk wordt door de geïnterviewde vrouwen vaak benoemd in de mannelijke norm. Mannelijke collega’s die ver buiten standaard werktijdens nog werkmails versturen of werk verwachten. 

Cultuuraspecten 

Hoewel er geen directe verklaring is voor het feit dat vrouwen met tijdelijke contracten deze factoren vaker benoemen is het wel aannemelijk dat ze zich vaker bewust zijn van de cultuuraspecten. Omdat ze er vaker mee te maken krijgen of omdat de vraag of ze in de wetenschap willen blijven deze factoren relevanter maakt.

Zwangerschapsdiscriminatie 

Vrouwen met een vast contract voelen zich zekerder en durven ook vaker hun stempel te drukken op de organisatie. Het rapport laat ook zien dat zwangerschapsdiscriminatie zelden als zodanig wordt herkend. Hoewel wel meer dan een kwart van de werkende en werkzoekende vrouwen met een kind zegt dat hun zwangerschap en moederschap een negatieve impact heeft op hun werk in de wetenschap.

Zorggerelateerde verantwoordelijkheden 

Vrouwen met tijdelijke contracten zijn dan ook kwetsbaarder voor ongelijke behandeling en discriminatie. De combinatie van competitiviteit en in combinatie met de trend dat vrouwen vaak meer zorggerelateerde verantwoordelijkheden dragen zorgt ervoor dat het gemiddeld genomen moeilijker is voor vrouwen om te blijven en te groeien in de wetenschap. Onderzoekers zeggen dat het verhogen van het aantal vaste contracten ervoor zorgt dat het voor vrouwen makkelijker wordt om in de wetenschap te blijven.

Transparantie 

Veel wetenschappers ervaren ook het gebrek aan transparantie over de beoordeling en promoties binnen de instellingen als problematisch. Ook transparantie over loonniveaus en loonsverhogingen is een vaak genoemde maatregel om inzichtelijk te maken waar verschillen bestaan tussen wetenschappelijke medewerkers. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk