Logo_gmail_logo

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) wil dat alle onderzoekers voortaan de e-mailservice van Google gebruiken voor hun digitale correspondentie. Dat zou veel geld besparen. Verschillende onderzoeksgroepen en wetenschappers zijn echter bang dat het gebruik van Gmail niet veilig is voor het versturen van geheime informatie zoals octrooiaanvragen.

Namens vier onderzoeksgroepen en dertig individuele onderzoekers eist de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen dat de universiteit met een alternatief komt. Eerder deed de faculteit het verzoek om het eigen mailsysteem te mogen blijven gebruiken dat de faculteit zelf hand aangekocht. Dat verzoek wees de RUG af.

De protesterende onderzoekers zijn bang dat zij contracten zullen verliezen als ze Gmail moeten gebruiken. Bedrijven als IBM en DSM zouden bang zijn dat informatie delen via Google niet veilig is doordat de NSA en Google zelf kunnen meekijken.

Volgens een woordvoerder van de RUG heeft de faculteit niet kunnen aantonen dat de bedrijven waarmee de onderzoekers samenwerken daadwerkelijk last zouden hebben van Google. In de contracten staat Google ook niet expliciet als risico genoemd. De onderzoekers moeten gevoelige informatie maar versleuteld versturen, vindt de universiteit.

Al veel Nederlandse universiteiten en hogescholen zijn al overgestapt op de diensten van Google voor hun studenten. De RUG is de eerste die de e-mailservice van de onderzoekers laat overzetten.

© Nationale Onderwijsgids