Hoe groot is de macht van techreuzen op het hoger onderwijs?

In een opiniestuk in de Volkskrant trokken zeventien rectoren van Nederlandse universiteiten eind december aan de bel. Grote, commerciële techbedrijven zouden een toenemende macht hebben op hogescholen en universiteiten. Digitalisering bedreigt het hoger onderwijs. De oplossing ligt in een beter publiek beleid en meer samenwerking tussen onderwijsinstellingen. 

Zijn de gevaren die de rectoren omschrijven reëel? Dat vragen we twee tech-experts: Els de Busser, docent Cyber Security Governance aan Universiteit Leiden, en Aiko Pras, hoogleraar Cybersecurity aan Universiteit Twente. Pras stelt dit probleem intern al jaren aan de kaart. “Besturen hebben vaak de neiging om te denken: laten we de ict uitbesteden, dat is niet de kerntaak van het onderwijs. Maar onderwijsinstellingen hóeven niet afhankelijk te zijn.”
 
Ook De Busser gelooft dat universiteiten actief op zoek kunnen gaan naar minder bekende alternatieven voor commerciële, buitenlandse platformen. Daarnaast vindt ze dat we niet moeten vergeten dat de digitalisering van het hoger onderwijs ook voordelen heeft. “Het is een tweesnijdend zwaard.” Lees het hele interview met Pras en De Busser hier. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids