Ontwikkelaars willen nieuw leven in besturingssysteem Edubuntu blazen

Ontwikkelaars van Ubuntu Studio willen volgend jaar een doorstart maken met Edubuntu. Dat is een versie van het besturingssysteem dat voor het onderwijs bedoeld is. Dat project stopte in 2016. De nieuwe Edubuntu zal gebruik maken van Gnome. Dat meldt Tweakers. 

Erich Eickmeyer, het hoofd van Ubuntu Studio, schrijft in een blogpost dat de volledige basis voor het besturingssysteem nog steeds aanwezig is en dat het daarom mogelijk is om de distro uit te brengen. 

Mappen van verschillende vakgebieden 

Eickmeyer wil mappen maken waarin bestanden van verschillende vakgebieden komen te staan, zoals een wiskundemap en eentje voor taalvakken. Ook zou er een installer moeten komen waarmee beheerders in een keer softwarepackages kunnen installeren voor het type school waar Edubuntu wordt gebruikt. 

Educatieve software van Google of Microsoft 

Edubuntu was een op Ubuntu gebaseerde Linux-distro die speciaal voor het onderwijs bedoeld was. Het project werd alleen in 2016 in de koelkast gezet. De laatste jaren zijn scholen in toenemende mate overgestapt naar educatieve software van Google of Microsoft. Dit gaat alleen niet altijd goed. 

In Nederland moet eerst nog uitgebreid onderzoek worden gedaan naar het gebruik van Microsoft 365 in het onderwijs. Google en Microsoft waren ook verplicht om hun software aan te passen om aan de AVG te voldoen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk