Normal_vvd

De VVD wil dat de Islamitische Universiteit in Rotterdam haar accreditatie kwijtraakt en wil dat de minister de NVAO vraagt om een 'uitgebreide opleidingsbeoordeling ter voorbereiding van een besluit tot intrekking van de accreditatie'.  De partij pleit hiervoor na uitspraken van de rector van de school, dr. Ahmet Akgündüz, die het gebruik van geweld zouden goedkeuren. De kwestie wordt morgen door VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg aan de orde gesteld in de vaste Kamercommissie voor onderwijs, zo meldt Trouw. 

Akgündüz deed in juni een aantal uitspraken over tegenstanders van de Turkse premier Erdogan, die volgens Duisenberg geïnterpreteerd kunnen worden als 'dat je geweld mag gebruiken.' Akgündüz benoemde een uitspraak van geestelijk leider Said Nursi over 'zij die van het rechte pad zijn afgeweken': “Wij vervullen onze heilige taken altijd in gunstige zin. Maar helaas zet onze plicht om alle negatieve krachten te verijdelen ons soms aan tot ongunstige daden.”
 
Volgens Duisenberg bevordert Akgündüz hiermee segregatie en geen integratie, ook al doet Akgündüz of hij enkel de mening van Said Nursi weergeeft. Door het niet toelichten van een eigen interpretatie of het schetsen van een context, is de mening van Said Nursi ook de mening van Akgündüz, aldus Duisenberg. 
Omdat het bestuur van de school niet openlijk afstand nam van de uitspraken van de rector en tevens geen uitlatingen deed over het uitsluiten van geweld, is voor het Kamerlid de maat vol: “Als dit de uitspraken zijn van de rector, met ondersteuning door het bestuur, dan maak ik mij zorgen over het onderwijs dat gegeven wordt. Ik ben voor vrijheid van onderwijs maar ook voor veiligheid.”