Normal_nuffic_make_it_in_the_netherlands

Zaterdag 23 november is het actieplan ‘Make it in the Netherlands!’ in Den Haag gepresenteerd. Daarmee is het startschot gegeven voor het programma om het voor buitenlandse studenten aantrekkelijker te maken om ook na hun studie in Nederland aan het werk te gaan of vanuit hun thuisland met Nederland in contact te blijven.

Breed gedragen
Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, presenteerde het actieplan voor een zaal van 900 internationale studenten tijdens het carrière-evenement nl4talents.

Het actieplan komt voort uit een SER-advies en is tot stand gekomen met bijdragen van het ISO, FNV Jong, de LSVb, Kences, de VSNU, de Vereniging Hogescholen, MKB-Nederland, Brainport Eindhoven, Dhenim, VNO-NCW, ESN, het ministerie van Economische Zaken, en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Algemeen directeur van de Nuffic Freddy Weima: “Het is geweldig om met zoveel verschillende partijen aan de slag te gaan en het geeft aan hoe breed dit actieplan in Nederland wordt gedragen.” De Nuffic coördineert het programma en is aanspreekpunt bij de uitvoering.

Het doel van het actieplan is dat alle internationale studenten zich welkom voelen in Nederland en weten dat ze hier hun carrière kunnen starten. Met het plan wordt geprobeerd zoveel mogelijk internationale studenten ervoor te laten kiezen om na hun afstuderen in Nederland te gaan werken, vooral in topsectoren en sectoren met een goed arbeidsmarktperspectief. Sowieso is het streven dat alle internationale studenten na afloop van hun studieverblijf een band met Nederland houden, ook als ze naar het buitenland vertrekken.

Extra kennis en extra inkomsten
Freddy Weima: “Internationalisering van het hoger onderwijs levert Nederland extra kennis en extra inkomen op. Buitenlandse studenten worden specifiek gescout op basis van hun technische studierichting, waar bij Nederlandse studenten weinig animo voor is. Mochten de studenten ervoor kiezen om in Nederland te blijven, dan gaan ze aan de slag binnen vacatures die op dit moment niet vervuld worden. Zo vindt er geen verdringing op de arbeidsmarkt plaats. Overigens heeft het CPB berekend dat de netto-opbrengst van internationalisering voor de Nederlandse schatkist nu al zo'n 740 miljoen euro per jaar bedraagt.”

© Nationale Onderwijsgids